Democrații au înșiruit câteva exemple care, în opinia lor, încalcă legea. De exemplu, au spus că deși „procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces”. PDM acuză și faptul că șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.

De partea cealaltă, socialistul Vlad Batrîncea a scris, pe Facebook, că PSRM nu desfășoară agitație electorală, așa cum susțin democrații. „ Contextul acuzațiilor democraților este evident și superficial. PDM încearcă să pregătească din timp scenariul de nevalidare a alegerilor din 24 februarie, pentru a desfășura alegeri anticipate în martie- aprilie, atît timp cît mai dispun de resurse financiare și administrative”, a adăugat Vlad Batrîncea.

În mare parte, comunicatul democraților îi vizează însă pe cei de la PAS și PPDA, care și-au anunțat intenția de a crea blocul „ACUM”.  „Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zisului bloc electoral, intitulat „ACUM”, se mai arată în comunicat. PDM se întreabă din ce surse sunt achitate acțiunile de agitație electorală.


Prin urmare, PDM a cerut instituțiilor statului să asigure respectarea legii, menționând că a creat „un grup de lucru, format din jurişti şi experţi în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfăşoară procesul pre-electoral şi electoral, va analiza fiecare încălcare a legii şi o va prezenta instituţiilor abilitate, dar şi partenerilor externi interesaţi de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova”.

„Hoțul simte că-i arde căciula”, a reacționat PAS după aparația acestui comunicat, menționând că acțiunile reprezentanților blocului ACUM sunt legale și că nu pot fi catalogate drept agitație electorală.

„Încercarea PD-ului de a echivala agitația electorală cu o simplă informare a populației urmărește împiedicarea de facto a opoziției de a comunica cu cetățenii acestei țări. În condițiile în care PD-ul deține monopolul asupra televiziunilor și mass-mediei din Republica Moldova, acestea zilnic manipulând opinia publică prin minciuni de sorginte propagandistică, încercarea de a interzice tipărirea și distribuirea unor materiale de informare reprezintă anihilarea luptei politice ca atare. Sau în Republica Moldova să vorbești cu cetățenii devine deja interdicție? Dacă ar putea, Plahotniuc ne-ar interzice în genere să deschidem gura. Plahotniuc, hoțul principal din Republica Moldova, este atât de speriat, încât se face de râs”, a declarat PAS într-un comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!