„Ministrul Jizdan a spus că oamenii cu burtă nu au ce căuta în poliție. S-au făcut calcule, câți polițiști sunt la datorie cu burtă și ce măsuri veți întreprindere?”, a fost întrebarea din sală pentru șeful IGP Alexandru Pînzari și șeful Direcției securitate publică la IGP, Marin Maxian.

Eu cred că această întrebare trebuie pusă dlui ministru. Dar noi respectăm indicațiile venite de la dl ministru. Sigur că fiecare șef de unitate este impus prin misiunea sa să aibă grijă de toți subalternii. Atunci când avem polițiști obezi, ei pur și simplu nu sunt evaluați. Problema a fost pusă de dl ministru că, în ultimul timp, angajați polițiști care au trecut evaluările, nu le vor mai trece pe viitor”, a răspuns Pînzari.

Maxian, la rândul său, a declarat că „sportul a devenit o prioritate în poliție”.

„Dacă anterior eram evaluați o dată în an, acum suntem de cel puțin două ori pe an evaluați. Prima e în prima jumătate a anului și dacă nu susții testul, ești motivat ca până la finele anului să ai acest motiv de a te ajusta. Au crescut considerabil cerințele și se evaluează nu exteriorul, dar capacitatea angajatului de a face față la provocările zilnice cu care se confruntă sau ar putea să se confrunte un polițist. De multe ori avem previziuni diferite. De exemplu, acel polițist face 58 de flotări, fuge în 14,7 secunde acei 100 de metri, trage la țintă prin efort fizic, alergări, flotări și, ulterior, șase împușcături șase din șase. Deci, omul are capacitatea să facă față provocărilor. Când el nu va avea această capacitate, este funcție administrativă, are memorie instituțională, are ce prezenta poliției, el își va continua activitatea. În alte cazuri, el nu va fi deja pentru serviciu”, a comentat Maxian.

Amintim că Jizdan a adus și niște statistici, conform cărora în doar patru din zece cazuri un polițist aplică forța atunci când este necesar. Ministrul a considerat aceste cifre drept un indicator al unei proaste pregătiri fizice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!