Blocajul s-a produs la Bruxelles, la reuniunea Comitetului de Asociere UE (CAE) - Republica Moldova. Partea română notează că la CAE „Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme şi a exprimat aşteptări, fiind discutate diverse soluţii pentru problemele de interes comun”.

„Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relaţiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalităţi de acţiune pot apărea unele nuanţe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene şi pe toate temele de politică externă. În consecinţă, România a considerat că nu sunt întrunite toate condiţiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menţionăm că, pe lângă ţara noastră, şi alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticenţa cu privire la oportunitatea concluziilor CAE”, se arată în informarea MAE.

Amintim că documentul aprobat în mod unanim de către miniștrii din Consiliul Afacerilor Externe al UE pe 7 decembrie face referire la „îngrijorările” europenilor în legătura cu evenimentele ce au avut loc la Chișinău. Concluziile miniștrilor de externe ale țărilor membre UE cu privire la situația în Republica Moldova urmau să fie adoptate pe data de 10 decembrie, însă votul nu va mai avea loc pentru că România și Ungaria se împotriviseră inițiativei. Ulterior, premierul Filip a mulțumit părții române pentru gest.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!