Producătorii moldoveni au valorificat integral cota de export a strugurilor în UE

Producătorii moldoveni au valorificat integral cota de export a strugurilor în UE

Pentru prima dată producătorii moldoveni de struguri de masă, au reușit să valorifice integral cota de export în UE a strugurilor de masă. Exportatorii de struguri au diversificată geografia exporturilor până la 16 țări și au majorat semnificativ volumul exporturilor strugurilor de masă.

Pe data de 23 decembrie a avut loc Conferinţa de totalizare a proiectului „Sporirea competitivităţii strugurilor exportate pe pieţele internaţionale”, organizată de Ministerul de resort, IFAD şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă.Vice ministrul Agriculturii, Gheorghe Gaberi a menționat că în anul 2014 a fost unul de succes pentru viticultorii moldoveni, care au crescut până la aproape 80 de mii de tone producerea strugurilor de masă şi au sporit volumul producţiei exportate.

Strugurii de pe podgoriile Moldovei au ajuns pentru prima dată şi în cantităţi impunătoare la consumatorii din Uniunea Europeană şi din ţările arabe. Preţul a fost şi el unul la nivelul aşteptărilor, astfel că cei, care au acordat toată atenţia tehnologiilor performante de cultivare a strugurilor, până la urmă s-au ales cu venituri pe potriva efortului depus.

„Doar într-un an Republica Moldova a reușit să diversifice geografia exporturilor până la 16 țări, precum Franța, Spania, Cehia, Suedia, Egipt, Irak, Emiratele Arabe Unite. Tradițional piețele de export a strugurilor erau Rusia Ucraina, Belarus. În primele 11 luni potrivit datelor de la Serviciul Vamal Republica Moldova a exportat 44 de mii de tone de struguri. La mijlocul lunii decembrie agricultorii moldoveni au valorificat cota de export în UE de 10 mii de tone. Inițial țara noastră nu exporta cantități semnificative în UE, iar cota care stabilită nu era acoperită de producătorii noștri. În anul viitor vom negocia majorarea cotei de export,” ne spune Gheorghe Gaberi.

Vice ministrul Agriculturii spune că prețul oferit producătorilor noștri de struguri a fost unul foarte convenabil. De exemplu la București prețul de comercializare angro a strugurilor de masă este de aproximativ un euro și a reușit să pătrundă în cele mai mari rețele de supermarketuri.

Anul trecut producătorii moldoveni de struguri de masă au exportat 36,5 mii tone de struguri. În 11 luni din 2014 cantitatea de struguri exportați a ajuns la 44 de mii de tone, care au atins valoarea de 241,5 milioane lei. În luna octombrie acest indicator era puțin peste 17 milioane de lei.

Recomandări pentru ca exporturile în UE să meargă „ca pe bandă rulantă”. (Infografic) primele rezultate ale Acordului de Asociere cu UE

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.