DOC. Analiză IPRE: Mașinile parcate în Capitală ocupă suprafața a 60 de Stadioane Republicane. Cum ar putea fi soluționată problema

DOC. Analiză IPRE: Mașinile parcate în Capitală ocupă suprafața a 60 de Stadioane Republicane. Cum ar putea fi soluționată problema

Pe 4 decembrie 2018 au fost instalați primii piloni de delimitare a trotuarelor de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Pietonii sau bucurat, iar șoferii s-au indignat. Pe bulevardul principal al capitalei existau aproximativ 640 de locuri de parcare . Reducerea locurilor de parcare în zona centrală, în condițiile în care numărul acestora este deja unul foarte redus reprezintă un dezavantaj pentru șoferi. Dar, aceste parcări nu ar putea acomoda nici 0.3% din numărul total de autoturisme care sunt înregistrate în mun. Chișinău, pe când un număr mult mai mare de locuitori se va putea bucura de spațiu urban confortabil și sigur. Institutul pentru Politici și Reforme Europene a realizat un studiu în care a încercat să găsească soluții pentru problema parcrărilor. 

Fiecare automobil are nevoie de 15m pătrați pentru parcare. Astfel, în mun. Chișinău peste 3,120,000 de metri pătrați sunt utilizate pentru parcare. Raportat la suprafața Stadionului Republican, automobilele parcate ocupă o suprafață echivalentă a peste 60 de stadioane.

Problema numărului mic de locuri de parcare amenajate în Chișinău este agravată și de faptul că la moment parcarea este gratuită. Modelul de parcare joacă un rol important în decizia oamenilor atât la achiziționarea acestuia cât și la modul de utilizarea (ex. zilnic sau doar în weekend etc.).

Parcarea gratuită și posibilitatea de a staționare pe trotuar sau pe spațiu verde cuplată cu capacitățile reduse ale Inspectoratului Național de Patrulare în sancționarea parcării ilegale, determină tot mai mulți șoferi să utilizeze transportul personal de fiecare dată când vin la muncă. Parcare gratuită duce la utilizarea excesivă a acesteia și la abuzul spațiului destinat pietonilor.

Soluții

- Introducerea unei limite de 2 ore va stimula parcarea de durată scurtă și va maximiza numărul de șoferi care vor putea identifica un loc liber de parcare.

- Dezvoltarea parteneriatelor publice-private: Având în vedere costurile înalte pentru construcția parcărilor multietajate, autoritățile locale ar trebui să examineze posibilitatea încheierii parteneriatelor publice-private pentru dezvoltarea unor astfel de parcări.

- În Codul Contravențional ar trebui să fie introduse sancțiuni noi pentru nerespectarea regimului de parcare pe locurile cu plată sau pentru depășirea termenului maxim admisibil.

Mai multe informații găsiți în studiul de mai jos:

https://docs.google.com/viewer?url=http://st.interakt.md/storage/documents/2018%2F12%2Fparcari4990.pdf&embedded=true

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.