Igor Dodon ar putea fi suspendat din cauza refuzului de a promulga patru legi aprobate de Parlament, care se referă la construcția Ambasadei SUA pe terenul fostului Stadion Republicansărbătorirea pe 9 mai a Zilei Europei, la noul Cod al Audiovizualului, dar și la reforma Departamentului Trupelor de Carabinieri, care urmează să se transforme în Inspectoratul General al Carabinierilor.

Totuși, șeful statului urmează să semneze astăzi decretul de numire în funcție a noului ministru de Finanțe, propus de premierul Pavel Filip. Este vorba de secretarul general de stat de la Finanțe, Ion Chicu.

Deși Maxim Lebedinschi a declarat că magistrații urmează să examineze o sesizare privind suspendarea președintelui din funcție, pe 30 noiembrie, șeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat că Igor Dodon ar putea fi demis. „S-ar putea ca acesta să aibă „o surpriză înainte de sărbători”, a spus Andrian Candu.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, șeful statului este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

În cei doi ani de președinție, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori, rolul de președinte interimar fiind preluat de șeful Legislativului, Andrian Candu.