În 2014 au fost închise 27 școli și licee

În 2014 au fost închise 27 școli și licee
Foto: www.timpul.md


Potrivit datelor Biroul Naţional de Statistică  în 2014 au fost închise 27 școli și licee. Are loc și o reducere a numărul de cadre didactice precum și a elevilor din instituțiile de învățământ.

Reţeaua instituţiilor de învățământ primar şi secundar general este constituită din 1347 unităţi, inclusiv 1345 instituţii de zi şi 2 - serale. Majoritatea instituţiilor de învățământ primar şi secundar general (98,9%) reprezintă proprietatea publică, iar cele 15 instituţii cu proprietate nestatală funcţionează doar în mediul urban.


În conformitate cu Programul de modernizare al sistemului educaţional în Republica Moldova (2005-2015), inclusiv trecerea la finanţarea în bază de cost per elev a instituţiilor de învățământ primar şi secundar general, în anul de studii 2014/15 numărul total de instituţii s-a micşorat cu 27 unităţi comparativ cu anul de studii precedent. Şi-au sistat activitatea 12 şcoli primare, 12 gimnazii, 3 licee şi o şcoală auxiliară. Totodată, a fost schimbat statutul din liceu în gimnaziu pentru 32 unităţi, iar din gimnaziu în şcoală primară au fost transformate 13 unităţi.


Actualmente, în ţară funcţionează 105 şcoli primare, 794 gimnazii, 424 licee şi 22 şcoli pentru copii cu deficienţe în dezvoltarea intelectuală sau fizică. La începutul anului de studii 2014/15 în or. Călăraşi şi-a început activitatea un liceu teoretic - vocaţional.


Din total instituţii de învățământ primar şi secundar general, 329 instituţii funcţionează în mediul urban (cu 6 unităţi mai puţin faţă de anul de studii 2013/14), iar 1016 - în mediul rural (cu 21 unităţi mai puţin). Totodată, din total instituţii din mediul urban 68 la sută reprezintă liceele, iar în mediul rural prevalează gimnaziile cu o pondere de 72 la sută. Din total instituţii din mediul rural care şi-au sistat activitatea 11 sunt şcoli primare, 9 gimnazii, 1 liceu şi 1 şcoală auxiliară. De asemenea, pentru 29 licee a fost schimbat statutul în gimnaziu, iar 12 gimnazii au fost reorganizate în şcoli primare.


La începutul anului de studii 2014/15, în învățământul primar şi secundar general de zi au fost cuprinşi 339,9 mii elevi, prezentând o micşorare cu 3,4% faţă de anul de studii precedent (vezi anexa, tabelul 1). Majoritatea elevilor din învățământul primar şi secundar general (98,8%) studiază în instituţii publice, iar în instituţiile private studiază 4,3 mii persoane.


În medie la 10 mii locuitori revin 955 elevi, faţă de 989 în anul de studii 2013/14.
În anul 2014, numărul de absolvenţi ai învățământului gimnazial a constituit 33,7 mii persoane sau cu 4,4% mai puţin faţă de anul 2013, iar numărul de absolvenţi ai liceelor s-a diminuat cu 14,4 %, înregistrând cifra de  16,1 mii persoane.


Din total absolvenţi ai gimnaziilor, circa două treimi sunt din mediul rural, iar în cazul absolvenţilor liceelor, situaţia este inversă, două treimi din absolvenţi sunt din mediul urban. Ponderea absolvenţilor care au obţinut diploma de bacalaureat a constituit 72,7% din numărul total de absolvenţi, înregistrând o reducere de 7,9%. faţă de anul 2013 (80,6%).
Cadre didactice în anul de studii 2014/15, în instituţiile de învățământ primar şi secundar general de zi şi-au desfăşurat activitatea didactică 30,8 mii persoane, cu 4,1% mai puţin comparativ cu anul de studii precedent. Personalul de conducere constituie 3,7 mii persoane sau 12,1% din total cadre didactice. Majoritatea personalului de conducere activează cu normă didactică (92,3%).


Pe parcursul anilor 2009-2014, atât numărul de cadre didactice, cât şi numărul de elevi s-a redus semnificativ. Astfel, numărul de elevi s-a diminuat cu 18 la sută, iar numărul cadrele didactice - cu 16 la sută, în timp ce numărul de elevi la un cadru didactic în această perioadă de timp a fost stabil şi a constituit 11 persoane.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Certificat COVID obligatoriu pentru profesori, în Israel. Dascălii care nu-l vor prezenta nu vor mai putea preda și nici nu vor primi salariu

Certificat COVID obligatoriu pentru profesori, în Israel. Dascălii care nu-l vor prezenta nu vor mai putea preda și nici nu vor primi salariu

Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”

Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”

Autoritățile anunță 1.215 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova

Autoritățile anunță 1.215 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova

Advertoriale
Vino să asculți în premieră piesele noi de pe albumul ACASĂ la concertul Irinei Rimes de la Teatrul Verde

Vino să asculți în premieră piesele noi de pe albumul ACASĂ la concertul Irinei Rimes de la Teatrul Verde

Celebrăm Viața - un eveniment istoric în Programul „În Brațele Mamei” (FOTO)

Celebrăm Viața - un eveniment istoric în Programul „În Brațele Mamei” (FOTO)

PayPal Business – în premieră în Republica Moldova, doar la Victoriabank

PayPal Business – în premieră în Republica Moldova, doar la Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Un nou post de televiziune va apărea pe piața mediatică din Republica Moldova
 • 2
  Italia: Certificatul verde devine obligatoriu pentru toți angajații. Cei care nu îl au vor pierde bani din salariu
 • 3
  Conducere nouă la punctul de frontieră Leușeni: Radu Zănoagă - șef, Natalia Donțova - șefă adjunctă
 • 4
  Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.