Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat startul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” care va începe la Chișinău și ar putea fi extins în toată țara.  

În următoarele 18 luni, la Chișinău vor apărea 80 de puncte de colectare a deșeurilor electronice de mici dimensiuni, unde cetățenii vor trebui să-și ducă dispozitivele electronice de care ei nu mai au nevoie. 

Lista punctelor de colectare va fi făcută publică, astfel încât fiecare locuitor să cunoască unde se află cel mai apropiat punct de colectare. 

Managerul proiectului, Aurelia Bahnaru, a spus că aruncatul deșeurilor electronice într-un coș de gunoi împreună cu alte deșeuri este un lucru „periculos” care duce la poluarea solului. 

În cadrul proiectului, deșeurile electronice vor fi colectate și exportate către țările cu potențial de reciclare, care au capacitatea să le valorifice și să le introducă din nou în procesul de producție. 

Svetlana Bolocan de la Ministerul Mediului a punctat că, atât timp cât în Republica Moldova nu există condiții pentru valorificarea acestui tip de deșeuri, este important „să le scoatem din țară”. 

Oficialul a precizat că, în conformitate cu legea privind deșeurile, pe de o parte, și regulamentul privind echipamente electronice, pe de alta parte, companiile vor fi obligate să organizeze punctele de colectare și să raporteze în fiecare an câte deșeuri electronice au fost colectate.

Proiectul, care are un buget de 45 de mii de dolari SUA, prevede instalarea a altor opt puncte de colectare a deșeurilor electronice de dimensiuni mari, care urmează să apară în toate sectoarele ale municipiului Chișinău. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!