1.    A fost învinuit de participare la omor, iar, ulterior, de huliganism. A fost însă achitat de Judecătoria Orhei

Constantin Țuțu a fost învinuit de huliganism în dosarul omorului lui Alexei Veretco, din Codrii Orheiului. A fost achitat de Judecătoria Orhei, după ce Ion Corcodel și-a asumat vina, fiind singurul condamnat din acest dosar. Acesta se află la libertate până la pronunțarea decizii Curții de Apel.

Mai mult, magistrații au decis atunci ca arma lui Țuțu, din care procurorii spuneau că s-ar fi împușcat, să-i fie restituită actualului deputat.

Crima a avut loc în apropierea restaurantului Doi Haiduci, în aprilie 2012. În urma unui schimb de focuri a murit un bărbat de 42 de ani, Alexei Veretca, iar prietenul acestuia, Iurie Matcovschi, care era fost polițist, a fost rănit. Sportiv pe atunci, Țuțu, aflat în compania mai multor amici, a fugit de la fața locului. Inițial, acesta a fost învinuit de participare la omor. Ulterior, procurorii s-au răzgândit și actualul deputat a fost acuzat doar de huliganism.

2.    În repetate rânduri, a fost învinuit de intimidări. Deputatul a negat însă acuzațiile

La începutul lunii noiembrie 2018, în cadrul ședinței Parlamentului, deputata PLDM, Maria Ciobanu, a acuzat că a fost amenințată de democratul Constantin Țuțu.

„Acum câteva minute, deputatul democrat Constantin Țuțu s-a apropiat de mine, m-a amenințat și mi-a vorbit într-un limbaj banditesc. Noi nu suntem în codrii Orheiului. Fruntașii și conducerea – dacă nu vă puteți liniști ortacul de partid, eu voi face ca acest caz să ajungă în instanțele internaționale. Acest om – pur și simplu nu e locul lui în Parlament”, a spus Maria Ciobanu.

Constantin Țuțu i-a mulțumit pentru „grija pe care i-o poartă”. I-am propus să meargă să scriem compunere împreună, dar nu a acceptat. Mi-a spus că mai târziu, dar mai târziu nu am timp, pentru că lucrez cu oamenii. Eu am propus să meargă să muncească la țară cu oamenii, cot la cot, să nu mă urmărească pe Facebook și să-mi comenteze activitatea. Îmi pare rău, e o femeie cu mult mai în vârstă, o respect foarte mult, dar regret că spune minciuni. Mâine-poimâine o să auzim că iar a sunat-o cineva și a speriat-o din partea mea și a băieților mei. De asta vă anunț că nu am nimic cu ea personal, nu am grijă și nu am interes să o urmăresc. Am alte chestii de făcut”, a comentat deputatul PDM.

În repetate rânduri, a lansat acuzații în adresa lui Țuțu și primarul de Băcioi, Vitalie Șalari, care spunea că a fost amenințat cu cauze penale dacă nu se va retrage din funcție. „Deputatul din partea Partidului Democrat, de mai multe ori, personal sau prin persoane interpuse, prin telefon, m-au contactat și m-au amenințat cu cauze penale care vor fi pornite pe numele meu dacă nu mă voi retrage din funcția pe care o dețin. A declarat că este susținut personal de președintele PDM, Vlad Plahotniuc, care are capacități administrative imensurabile, care personal controlează instituțiile de forță”, a declarat Vitalie Șalari în noiembrie 2018. De fiecare dată, democrații au negat însă cele relatate de primar, menționând că acesta nu are probe.

3.    Fuge de presă ca dracul de tămâie?

Deputatului se pare că nu-i prea sunt pe plac camerele de luat vederi, cel puțin, o parte din ele. Cu diverse ocazii, Constantin Țuțu a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

4.    Are un „limbaj diplomatic” deosebit

Deși Andrian Candu a spus că deputatul a evoluat în sensul „diplomației, al comunicării, al limbajului pe care-l folosește”, de-a lungul timpului, Țuțu s-a remarcat prin diverse expresii. De exemplu, în octombrie 2017, fiind surprins de activistul Anatol Mătăsaru într-o sală de judecată, s-a arătat deranjat când a fost întrebat ce face acolo. „Du-te și-ți caută de treabă, deșteptule”, a spus deputatul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!