Din punct de vedere tehnic, sonda InSight nu are dispozitive speciale pentru înregistrarea sunetelor. Cu toate acestea, atât sensorii, cât și seismometrul de la bordul navei pot detecta cele mai mici schimbări produse de vântul de pe Planeta Roșie. Cu ajutorul acestora, a fost făcută o înregistrare audio de 2 minute și 27 de secunde, publicată pe pagina NASA de SoundCloud:  


„Sonda InSight joacă rolul unei urechi extrem de mare. Panelurile solare de pe marginile InSight reacționează la fluctuațiile vântului”, a explicat savantul Tom Pike într-un comunicat NASA. 

Potrivit publicației TechCrunch, în următorii ani pământenii vor recepționa și alte înregistrări de pe Marte, de o calitate mai bună, întrucât nava care va ajunge pe planeta roșie în timpul misiunii 2020 va fi dotată cu microfoane HQ. 

Nava spațială InSight a fost lansată în luna mai. Aceasta a călătorit peste 484 de milioane de kilometri până a ajunge la Elysium Planitia, un fel de podiș situat pe Marte. De acum înainte, obiectivul principal al navei va fi cel de a colecta date privind activitatea seismică a planetei și nucleul acesteia. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!