Rugat să comenteze declarațiile opoziției potrivit cărora liderul PD este beneficiarul fraudei, Cebotari a acceptat fără a protesta.

„Haideți să dezvoltăm teza că Plahotniuc e beneficiarul miliardului, dar într-o manieră foarte simplistă, pentru că lucrurile sunt evidente”, a propus Cebotari. „Consiliul băncii era în subordinea PLDM. Ulterior, banca a fost vândută cetățeanului Șor. În perioada aceasta s-au divizat sumele bănești și s-a împărțit ce și cui îi revine. Acum întrebarea e simplă: cât de prietenoși au fost Filat și Plahotniuc? Dacă a existat acel război, credeți că Filat, care hotăra cui i se oferă fiecare credit, i-ar fi dat credite lui Plahotniuc sau oamenilor lui? Răspunsul e evident. E foarte clar că Plahotniuc n-a beneficiat de miliard, pentru că nu se afla el chiar în luna de miere cu Filat”, consideră Cebotari.

Precizăm că afaceristul Veaceslav Platon, condamnat în dosarul fraudei bancare la 18 ani de închisoare, afirma recent repetat că „beneficiarii finali ai tuturor creditelor BEM au fost Plahotniuc și Șor. „Ai tuturor creditelor, fără excepție. Și acestea nu sunt declarații goale, de genul celor pe care doar procuratura Moldovei își permite să le facă. În susținerea acestor declarații există probe documentare concrete”, reiterează Platon.

Amintim că Filat a fost acuzat de fraude bancare, corupție şi luare de mită, în urma unui autodenunț al primarului de Orhei, Ilan Șor. El a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În instanță procurorii au declarat că Filat ar fi primit circa 978 de milioane de lei din BEM, instanța a reținut însă că ar fi vorba de doar 320 de milioane de lei.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!