Fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, consideră absurd că liderul PD, Vlad Plahotniuc, ar fi beneficiarul fraudei bancare, lucru afirmat de mai multe voci din opoziție. Argumentul său principal este că Vlad Filat, condamnat în dosarul fraudei bancare și Plahotniuc n-au fost în relații bune. Declarația a fost făcută la o ediție a emisiunii „Adevărul LIVE”.
Rugat să comenteze declarațiile opoziției potrivit cărora liderul PD este beneficiarul fraudei, Cebotari a acceptat fără a protesta.
„Haideți să dezvoltăm teza că Plahotniuc e beneficiarul miliardului, dar într-o manieră foarte simplistă, pentru că lucrurile sunt evidente”, a propus Cebotari. „Consiliul băncii era în subordinea PLDM. Ulterior, banca a fost vândută cetățeanului Șor. În perioada aceasta s-au divizat sumele bănești și s-a împărțit ce și cui îi revine. Acum întrebarea e simplă: cât de prietenoși au fost Filat și Plahotniuc? Dacă a existat acel război, credeți că Filat, care hotăra cui i se oferă fiecare credit, i-ar fi dat credite lui Plahotniuc sau oamenilor lui? Răspunsul e evident. E foarte clar că Plahotniuc n-a beneficiat de miliard, pentru că nu se afla el chiar în luna de miere cu Filat”, consideră Cebotari.
Precizăm că afaceristul Veaceslav Platon, condamnat în dosarul fraudei bancare la 18 ani de închisoare, afirma recent repetat că „beneficiarii finali ai tuturor creditelor BEM au fost Plahotniuc și Șor. „Ai tuturor creditelor, fără excepție. Și acestea nu sunt declarații goale, de genul celor pe care doar procuratura Moldovei își permite să le facă. În susținerea acestor declarații există probe documentare concrete”, reiterează Platon.
Amintim că Filat a fost acuzat de fraude bancare, corupție şi luare de mită, în urma unui autodenunț al primarului de Orhei, Ilan Șor. El a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În instanță procurorii au declarat că Filat ar fi primit circa 978 de milioane de lei din BEM, instanța a reținut însă că ar fi vorba de doar 320 de milioane de lei.
Vezi și aceste știri

Turcia se oferă să acţioneze ca intermediar pentru comerţul cu metale între UE şi Rusia

România: Ministrul Sănătății îndemnată populația să meargă să-și ridice pastilele de Iodură de Potasiu, utilizate în caz incident nuclear

Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu interzicerea utilizării simbolurilor de război
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
