Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în colaborare cu Asociația ADEPT, a elaborat un infografic privind certificatul de integritate: ce reprezintă acest act, cine este obligat să-l solicite și cine și în ce condiții îl eliberează.Certificatul de integritate a fost introdus în anul 2017, argumentându-se necesitatea de creare al unui filtru de integritate pentru viitorii demnitari și funcționari publici.
Certificatul de integritate este un document care conține informații pentru ultimii 3 ani despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate constatate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, care rezultă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) sau din hotărârile judecătorești rămase definitive.
Persoanele care vor să candideze la o funcție eligibilă, dar și conducătorii entităților publice pentru candidații înscriși la concursul de angajare sunt subiecții obligați să solicite certificatul. AIci se includ și toți cei care vor să candideze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
AGORA precizează că este pentru prima dată în practica sistemului electoral din R. Moldova, când candidații în alegeri vor trebui să obțină de la ANI certificate de integritate.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
