UPDATEVoi susține în continuare blocul ACUM, care reprezintă opoziția unită, opoziția autentic pro-europeană, pro-românească, anti-Putin și anti-binom, pentru a facilita votul cetățenilor Republicii Moldova, întru debarcarea de la guvernare a Binomului Plahotniuc-Dodon”, a mai declarat Munteanu.

Citește AICI declarația integrală a acestuia.

------------

Am fost delegat de partid la negocierile cu PAS, PPDA și PLDM. Am participat la șase întâniri. Dialogul a fost pe alocuri complicat, dar sincer și corect. PAS și PPDA s-au arătat deschiși să ia candidați de la PL și PLDM, după ce aceștia vor trece de comisia de integritate, iar locurile pe lista electorală vor fi pe baza meritocrației”, a declarat Munteanu, adăugând că partenerii de discuții erau conștienți de faptul că o decizie din partea PL ar putea să întârzie, în legătură cu procesele din interiorul partidului de alegere a noului lider.

În 5 decembrie, după ce Dorin Chirtoacă era deja președinte al PL, părțile au convenit că până luni, 10 decembrie, PL și PLDM să-și sincronizeze agendele în vederea luării unei decizii finale, astfel încât luni să fie clarificate deciziile părților. PLDM s-a conformat. PL nu. Ceva inexplicabil s-a întâmplat în ultimele zile. Luni a avut loc ultima ședință între partide. Chirtoacă a venit fără o decizie a PL, pretextând că se așteaptă încă o întrunire a partidului. Este o scuză slabă. Un lider de partid puternic nu așteaptă, ci propune, construiește, are o viziune în care crede, pentru care luptă și învinge”, a spus Munteanu.

Politicianul a subliniat că potrivit deciziei PL de la Consiliul Republican din 25 noiembrie, s-a decis ca formațiunea să participe la scrutinul parlamentar de una singură.

Munteanu l-a acuzat pe Mihai Ghimpu că nu dorește ca PL să meargă într-un bloc cu opoziția unită de dreapta.

Cel mai mare regret e pentru domnul președinte Chirtoacă, care nu poate să vină cu o viziune proprie pe un subiect crucial pentru democrația noastră, ci se subordonează intereselor lui Ghimpu”, a mai spus Valeriu Munteanu.

În argumentele sale, acesta susține că lupta cu „binomul Plahotniuc-Dodon este cea mai importantă”, pentru să succesul acestuia „ar însemna federalizarea R. Moldova în condițiile impuse de Federația Rusă”.


Totodată, Munteanu a declarat că PAS și PPDA s-au arătat deschise în privința promovării Unirii de către reprezentanții PL, în cazul în care aceștia vor merge în alegeri pe listele blocului ACUM.

Citește și: Schismă în PL? Munteanu anunță „decizii politice de viitor” și acuză PL că nu a vrut să facă bloc cu PAS și PPDA. Chirtoacă: E un fals

Mai devreme, Munteanu felicita PLDM că a decis să meargă în alegeri cu PAS și PPDA. Din punctul de vedere al lui Munteanu, PLDM a procedat corect.

Fostul candidat la primăria Capitalei, Munteanu a vrut să candideze și pentru șefia partidului. Pe 1 decembrie, înainte să fie ales Chirtoacă drept locțiitor al lui Ghimpu, pentru funcția de președinte au fost propuse și candidaturile lui Valeriu Munteanu și Roman Boțan. Ambii au refuzat să candideze.

Ultima plecare de rezonanță din PL a avut loc în 2013. Un grup de liberali au semnat o declaraţia de reformare a formaţiunii, nemulţumiţi de modul în care se luau deciziile în PL-ul condus de Mihai Ghimpu. Ca urmare a acestei declaraţii, semnatarii, printre care şi şapte deputaţi, doi miniştri, cinci viceminiştri, au fost excluşi din Partidul Liberal. Mai târziu, s-a format Partidul Liberal Reformator, condus de Ion Hadârcă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!