514 de deputați europeni au aprobat o rezoluție în favoarea admiterii României și a Bulgariei în spațiul Schengen. 107 de deputați s-au împotrivit, iar 38 de europarlamentari s-au abținut. 

Decizia finală privind eventuala admitere a celor două țări în spațiul Schengen urmează a fi luată de către Consiliul miniștrilor UE. Schimbările vor intra în vigoare doar în cazul în care decizia va fi luată în mod unanim. 

Potrivit serviciului de presă al Parlamentului European, legiutorii consideră că o aderare în două etape - prima cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, urmată și de eliminarea controalelor și la frontierele terestre - ar ridica o serie de riscuri și ar avea un impact negativ asupra viitoarei extinderi a Spațiului Schengen. Din acest motiv, decizia trebuie să fie luată printr-un act juridic unic, scrie sursa. 

De asemenea, Parlamentul solicită miniștrilor UE să ia o decizie și în privința aderării Croației la Spațiul Schengen, de îndată ce Croația întrunește toate condițiile necesare.

În prezent, România și Bulgaria aplică în mod parțial acquis-ul Schengen, iar controalele sunt efectuate la frontierele ambelor state. Decizia finală cu privire la aderarea deplină este luată cu unanimitate de voturi, de către miniștrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!