„Vorbind despre dependența de gaz a Moldovei față de Rusia, nu există o altă soluție decât să ai două surse. Eu nu am zis niciodată că Republica Moldova trebuie să ia gazul numai din România. Trebuie să-l ia de unde e mai ieftin și mai sigur. Dacă ai un singur furnizor, ăla întotdeauna te ține cu spatele la perete. În perioada 2016-2017, lucrurile s-au mișcat mai greu, din vina României, nu a Moldovei. Am văzut că, în sfârșit s-au semnat toate contractele pentru proiectare și execuție (a gazoductului, n.r.) Sper să aveți și aici în Chișinău această posibilitate, cât mai repede. Dacă nu vine gaz din Est, să vină gaz din Vest”, a declarat Ponta în timpul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Anterior, ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, a declarat că gazoductul Ungheni - Chișinău va fi funcțional la finele anului 2019

De menționat că, în septembrie 2016, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a oferit Moldovei 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. 

Gazoductul Iași-Ungheni interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova și a fost inaugurat la 27 august 2014.

După construcția fazei a doua a gazoductului până la Chișinău acesta va avea o capacitate maximă de transportare de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!