*Acest material este sponsorizat

Viitorul unei țări începe de la un sistem educațional de calitate. Mai multe instituții de învățământ și-au readaptat programele de studii

 Viitorul unei țări începe de la un sistem educațional de calitate. Mai multe instituții de învățământ și-au readaptat programele de studii

Piața muncii este supusă în prezent unor transformări ample, cu schimbări majore în setul de abilități și cunoștințe pe care o persoană trebuie să le dețină pentru a face față noului peisaj economic. Profesiile prezentului și ale viitorului sunt tot mai strâns conectate cu tehnologiile informaționale și comunicațiile (TIC), iar joburile din acest domeniu ocupă primele poziții în toate topurile internaționale privind angajarea în câmpul muncii.

În același timp, posibilitatea de a construi o carieră de succes în domeniul TIC este determinată nemijlocit de cunoștințele solide în domeniu, competențe potrivite, pregătire și voința de a crește continuu. Un sistem educațional de calitate, echipat eficient cu instrumentele, tehnicile, conținuturile și programele corespunzătoare și actuale este cel care poate să „programeze” succesul tinerilor înrolați în procesul de studii, furnizându-le baza pe care ei vor putea să dezvolte, în continuare, o activitate profesională care să le aducă satisfacții și motivație.

Acesta a fost din start imboldul și obiectivul colaborării și parteneriatului lansat între Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Centrul Educațional PRO DIDACTICA, ATIC și instituțiile profesional tehnice implicate în pregătirea specialiștilor TIC – de  a moderniza substanțial procesul educațional, astfel încât acesta să echipeze tinerii cu toate cunoștințele și abilitățile pentru un start de nota 10 și o carieră reușită în domeniul TIC din țară.

Partenerii externi de dezvoltare își propun ca prin programele susținute să contribuie la dezvoltarea economică a țării, oferind oportunități egale de educație pentru toți studenții.

Alexander Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece pentru Dezvoltare: „Punem un mare accent asupra oportunităților egale pentru toți elevii și avem o abordare foarte incluzivă în domeniul educației, abordare care a fost valabilă și pentru educația în sectorul IT. Ceea ce, de asemenea, contează foarte mult este direcționarea corectă și ajutor în orientarea profesională. Pe termen lung, scopul nostru este reducerea șomajului, în special – în rândul tinerilor. Cu susținerea oferită, vrem ca tinerii să își construiască o carieră și să rămână anume aici, în Moldova”.

Astfel, 18  instituții și-au readaptat programele de studii și au beneficiat de dotări cu echipamente performante, și-au îmbunătățit metodele de predare a disciplinelor de specialitate pentru a răspunde provocărilor reale și pentru a pregăti o nouă generație de profesioniști bine formați în domeniu.


Silviu Gîncu, Șef al Direcției Învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Evident că fiecare elev dorește să fie instruit în condiții cât mai moderne. Atunci când instruirea în domeniul IT este realizată cu un echipament tehnic care nu este sustenabil din perspectiva softurilor utilizate, aceste procese devin plictisitoare. Prin intermediul Proiectului s-au modernizat sălile de clasă ale instituțiilor, astfel încât entuziasmul elevilor este net superior. Pe culoare elevii vorbesc deja despre formare, probleme, soluții. Aceasta înseamnă că ei au pătruns esența programului, dorește să cunoască mai mult și să devină un bun specialist.”

Actualizarea programului de studii, dotarea laboratoarelor cu echipament performant, precum și îmbunătățirea metodelor de predare le oferă tinerilor posibilitatea să acumuleze cunoștințele necesare pentru o viitoare carieră în domeniul IT. Mai mult, procesul de predare a devenit mai interactiv și captivant, oferind satisfacție și cadrelor didactice.

Olga Balanici, Profesoară de Informatică, Colegiul Politehnic Bălți: ”Cu ajutorul tehnologiilor avem oportunitatea să facem lecțiile noastre mult mai captivante. Este o oportunitate pentru fiecare elev, care având un calculator performant în față, poate să aplice toate cunoștințele pe care le posedă”.

Sergiu Iațimirschi, Șef Catedra Informatică, Colegiul Politehnic Bălți: ”Au fost atinse numeroase scopuri grație proiectului implementat. Grație echipamentelor pe care le deținem, elevii prezintă mai mult interes față de ore. Profesorii, datorită instruirilor de care au avut parte, sunt mai pregătiți pentru disciplinele pe care le predau.


Iana Dragan, Profesoară de informatică, Școala nr. 5, Bălți: ”În primul rând s-a schimbat dispoziția copiilor. Când aceștia intră în sală și văd echipament nou, mai performant, dispoziția lor și motivația lor de a învăța crește semnificativ.”

Proiectul „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învăţământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” a fost implementat de către Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare şi a Guvernului României. Iniţiativa a vizat modernizarea procesului de pregătire a specialiştilor TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi dezvoltarea unei oferte educaţionale ajustate cerinţelor actuale ale industriei. Proiectul cu o valoare totală de 694 mii Euro a fost implementat pe parcursul perioadei decembrie 2015 – noiembrie 2018.


P.

P.

Vezi și aceste știri
Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)

Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)

Criză de medicamente la Căușeni în plin sezon de gripă. Farmaciștii spun că depozitele sunt goale

Criză de medicamente la Căușeni în plin sezon de gripă. Farmaciștii spun că depozitele sunt goale

Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”

Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
 • 3
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 4
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.