Scandalul a început de la un articol publicat de jurnalista SP Bălți Natalia Petrusevici despre un conflict iscat între reprezentanții PD și simpatizanții PN. După apariția articolului, Octavian Mahu a scris pe blogul personal că modul în care „presa cumpărată din Bălți” a prezentat acest incident demonstrează că ziarul respectiv „s-a vândut” primarului Nicolae Grigorișin, care face parte din PN. „Cât de fals prezintă această știre la SP Veaceslav Perunov, maestru în a da întrebări comode și unul din cei mai buni prieteni ai primarului de la Bălți”, scrie Octavian Mahu pe blog.   

SP Bălți a reacționat la aceste afirmații printr-un alt articol, în care a infirmat afirmațiile lui  Mahu, calificându-le drept  insinuări și falsuri. Totodată, în articol se menționează faptul că ziarul a expediat  lui Octavian Mahu o cerere prealabilă, în care a solicitat să dezmintă public cele afirmate pe blog și l-a anunțat că,  în caz de refuz, va fi acționat în judecată.

„Vă atrag atenția că faptele despre care scrieți nu corespund realității. Vă aduc la cunoștință că nu sunt în relații de amiciție cu primarul municipiului Bălți și nimeni nu îmi ordonă ce să scriu. Întrebările pe care le adresez ca jurnalist îmi aparțin și nu sunt influențate de nimeni”, scrie directorul publicației SP în cererea prealabilă.

Jurnalistul susține că prin afirmațiile sale, Mahu a discreditat intenționat publicația SP, pentru ca unele partide să refuze să-i ofere publicitate în campania electorală care se apropie, iar acest fapt i-ar putea cauza și prejudicii materiale.  În ceea ce privește prejudiciul moral, Veaceslav Perunov îl estimează la circa 100.000 de lei, dacă cererea prealabilă nu va fi satisfăcută de Octavian Mahu.

Drept răspuns, Octavian Mahu a menționat într-o postare pe Facebook că este gata să se întâlnească cu reprezentantul redacției în instanță cu condiția ca directorul ziarului să vorbească cu ajutorul detectorului de minciuni. Acesta afirmă că liderul Partidului Nostru Renato Usatîi i-ar fi spus într-o discuție privată că este într-o relație bună cu SP Bălți și că acest lucru l-ar putea confirma și doi foști simpatizanți ai PN.

Centrul pentru Jurnalism Independent s-a angajat să ofere asistență juridică redacției ziarului SP Bălți în cazul în care dosarul va ajunge în instanța de judecată, mai scrie media-azi.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!