Creşterea activelor totale ale BĂNCII SOCIALE s-a datorat în special majorării grupei „alte active” cu 17.79 miliarde lei, ca urmare a cesiunii unor credite către o persoană juridică din afara Republicii Moldova. BNM are motive temeinice să considere această tranzacţie ca fiind suspectă şi a sesizat instituţiile de drept pentru a efectua investigaţiile necesare. De asemenea, BNM a iniţiat procedurile necesare în instanţa de judecată pentru anularea acestei tranzacţii.
În acelaşi timp, depozitele plasate la vedere şi creditele acordate s-au diminuat cu 2.08 miliarde lei şi, respectiv, cu 1.7 miliarde lei. Această majorare de active a fost însoţită de creşterea depozitelor atrase şi a altor datorii cu 14 miliarde lei, din care suma 11 miliarde lei reprezintă plasamente efectuate de Banca de Economii S.A. Creşterea activelor Băncii de Economii s-a datorat majorării depozitelor plasate la vedere cu 4.5 miliarde lei, concomitent cu micşorarea creditelor acordate cu 2.4 miliarde lei. Această majorare a activelor a fost însoţită de majorarea altor datorii financiare cu 2.9 miliarde lei şi micşorarea depozitelor atrase cu 552 milioane lei. Micşorarea activelor la UNIBANK s-a datorat diminuării depozitelor plasate la vedere cu 1.43 miliarde lei şi a creditelor acordate cu 3.33 miliarde lei. Diminuarea activelor a fost însoţită de diminuarea depozitelor atrase şi a altor datorii financiare cu 4.78 miliarde lei.
Anterior Dorin Drăguțanu a declarat că „ în cazul Băncii Sociale, la 30 noiembrie, era cea mai mare bancă din Republica Moldova şi acestea sunt nişte lucruri pur contabile, pentru că nu poate creşte unele bănci în decurs de o lună, dar noi vorbim de lucruri foarte interesante, specifice, complexe, care sunt analizate de noi şi vom veni cu anumite informaţii. Noi nu putem să spunem tot ce ştim”, a mai adăugat guvernatorul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.