În documentul prezentat miniștrilor, scrie că „a fost constatată necesitatea suportării unor cheltuieli suplimentare neprevăzute” la Târgul de Crăciun, în plus la bugetul de 8 milioane de lei votat luna trecută. 

Astfel s-a decis alocarea a trei milioane de lei „în vederea instalării în complexul de distracţii pentru copii a două carusele, reparaţiei şi schimbării acoperişului a 22 căsuţe din lemn, precum şi instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securităţii vizitatorilor”.

Autoritățile însă nu au anunțat ce firmă va instala camerele de supraveghere și va organiza paza la târg. Anul trecut, de asta s-a ocupat firma de pază Argus-S, afiliată liderului PDM Vladimir Plahotniuc și administrată de fostul viceministru de Interne pe timpul guvernării comuniste Valentin Zubic, scria ZdG. În 2017 pentru serviciul firmei au fost alocați 481 668 de lei, însă atunci nu a fost vorba de camere de supraveghere.

Am încercat să luăm legătura cu directorul „Moldova Concert” Andrei Locoman pentru a afla cine va fi responsabil de securitate la târgul în acest an. După ce reporterul Agora s-a prezentat, Locoman a spus că nu are timp să discute la telefon și a închis.

Am reușit să obținem un formulat de participare „Moldova-Concert” la procedura de achiziție a serviciilor de pază, depus la finele lunii noiembrie. Astfel am aflat că organizatorii sunt gata să contracteze o firmă de pază care va oferi opt gardieni pe întreaga durată a târgului. Cinci dintre ei ar păzi segmentul străzii 24 din 24 de ore, iar alții trei - 12 ore pe zi. Organizatorii au specificat că oferta va fi câștigată de cei care vor oferi cel mai mic preț pentru servicii. Până la acest moment, contractul nu a fost atribuit, public, niciunei firme. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!