Evoluțiile majore ale economiei moldovenești în 2018: Concluziile Expert-Grup

Evoluțiile majore ale economiei moldovenești în 2018: Concluziile Expert-Grup
Foto: impacttv.md

Economia moldovenească în 2018 a evoluat, în general, la nivelul prognozelor anterioare, dar a conturat și riscuri noi. Estimările specialiștilor de la Expert-Grup arată că PIB-ul a crescut cu o rată cuprinsă între 4,2% și 4,6%, pe o bază largă care a inclus practic toate sectoarele esențiale. Oferta internă a fost în mare parte antrenată de formarea brută de capital fix (dar există probleme privind calitatea și durabilitatea creșterii) și de avansarea consumului final al gospodăriilor casnice. Ultimele au profitat de majorarea veniturilor din salarii și prestații sociale și de creșterea mai temperată a prețurilor. Sectorul extern a avut, însă, un impact mult mai mare asupra dinamicii economice interne, se arată într-o analiză Expert-Grup.

Iată câteva dintre concluziile la care au ajuns cei de la Expert Grup:

După o perioadă de stagnare de câțiva ani, în 2018 am constatat o încălzire a procesului investițional. S-a evidențiat o creștere substanțială, de circa 9%, a Formării Brute de Capital Fix (FBCF), dar, sub aspectul calității, această creștere nu este univocă. Pe de o parte, se observă o creștere plăpândă a investițiilor private (+1,5%), preponderent pentru înlocuirea capitalului depreciat. Pe de altă parte, creșterea FBCF este în mare măsură determinată de programele de investiții publice, unele dintre care, cum ar fi programul „Drumuri Bune pentru Moldova”, fiind implementate pe nepregătite și lăsând impresia că pentru Guvern contează mai mult procesul, decât rezultatul. Fără a pune la îndoială necesitatea drumurilor bune la nivel local, tot mai multe evidențe de pe teren elucidează mari probleme legate de relevanța tronsoanelor reabilitate și de calitatea lucrărilor efectuate. Cu alte cuvinte, o bună parte din programul de investiții publice realizat în 2018 ar putea, până la urmă, să se dovedească a fi nu altceva decât o risipă de resurse, care nu va ridica capacitatea productivă a economiei și, pe termen mediu, va pune presiuni și mai mari pe finanțele publice și, în ultimă instanță, pe contribuabili.

Sectorul bancar a continuat să-și restrângă prezența în cadrul mecanismului de intermediere financiară, în timp ce companiile de creditare nebancară au avansat în mod fulminant. Adoptând strategii de marketing agresiv, în trei ani ultimele practic și-au dublat cota pe piața creditării, aceasta chiar dacă condițiile împrumuturilor sunt de-a dreptul draconice (ratele efective ale dobânzii depășind în cele mai multe cazuri 25% anual). Nivelul total de intermediere financiară a ajuns la minime istorice. Guvernul rămâne în continuare clientul preferat al băncilor. În pofida unor dobânzi  mici, firmele nu se grăbesc să-și finanțeze investițiile prin credite bancare. Din contra, există evidențe că firmele, în loc să investească, își sporesc depozitele bancare pe termen mediu – un simptom al scepticismului investițional înainte de alegeri. Astfel, resursele creditare migrează tot mai mult către finanțarea unor priorități cu impact modest asupra capacității productive a economiei, inclusiv ipoteca sau creditele de consum și de nevoi personale, conturând riscul de creștere a gradului de îndatorare a unor gospodării casnice și, pe termen mediu, o posibilă ajustare negativă a consumului final.

Evoluțiile în sectorul agricol au condus la scumpiri minore sau chiar la ieftinirea unor produse alimentare. În același timp, contextul politic și aprecierea monedei naționale au determinat revizuirea în jos a tarifelor și prețurilor la unele bunuri și servicii reglementate. Drept rezultat, indicele anualizat al prețurilor de consum a crescut cu ritmuri tot mai lente, ajungând de la 4,7% în martie la 1,2% în octombrie 2018. Reducerea presiunilor inflaționiste, asociată cu sporirea ofertei de valută străină, a permis BNM să-și majoreze activele oficiale de rezervă, nivelul acestora depășind 3 miliarde USD, asigurând finanțarea confortabilă a peste 5 luni de importuri și depășind cu 60% datoria externă pe termen scurt. Rata de bază a BNM a rămas pe parcursul întregului an la nivelul de 6,5%. În august, BNM a majorat rata rezervelor obligatorii. După o reducere constantă din ultimul timp, curba randamentelor aferentă titlurilor de stat înregistrează o ușoară creștere în T2-T3:18, pe fundalul creșterii volumului de valori mobiliare de stat emise pe piața primară și creșterii datoriei interne. Acest fapt este determinat de nivelul ridicat de scepticism al creditorilor vizavi de nivelul veniturilor bugetare pentru 2019 în condițiile în care UE a anulat asistența macrofinanciară, iar rezultatele pozitive ale reformei fiscale pot întârzia. Totodată, aceste schimbări ar putea să semnifice și o ușoară accentuare a anticipărilor inflaționiste în comunitatea bancară.

În 2018, Guvernul a beneficiat de creșterea accelerată a veniturilor bugetare, dar prin schimbările de politică fiscală și noile angajamente bugetare și-a șubrezit pozițiile pentru următorul an.

Citește AICI concluziile integrale ale experților de la Expert-Grup.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Convorbiri la tarife naționale în tot spațiul UE? Autoritățile negociază excluderea tarifelor de roaming pentru țara noastră
 • 2
  Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc
 • 3
  TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul
 • 4
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.