„Mă bucur că acest progam ia amploare. Dacă fiecare guvernare reușea în fiecare an să acorde cel puțin 1.000 de apartamente, asta ar însemna că mii de familii sau mii de oameni ramâneau aici, acasă, să muncească în Republica Moldova și nu plecau peste hotare”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, premierul a spus că pentru anul viitor Guvernul planifică să fie „minimum 3.000 de beneficiari”.

Datele anunţate de Pavel Filip denotă însă că Executivul nu şi-a îndeplinit planul iniţial şi l-a revizuit deja pe cel prevăzut pentu anul 2019, scrie mold-street.com.

Astfel, în septembrie 2018, Ion Chicu, noul Ministru al Finanţelor declara la Prime TV că „planul pentru 2018 a fost de 4.000 de credite” în cadrul acestui program.

Totodată, Chicu susţinea atunci că în următorii ani volumul de credite pentru Prima Casă va creşte semnificativ şi beneficiari ai lui ar putea fi 5.000-7.000 de familii pe an şi chiar 10.000.

Ion Chicu a mai afirmat că în prezent în sectorul bugetar activează circa 200.000 de angajaţi, dintre care maximum 20% ar putea fi eligibili pentru Prima Casă, având în vedere vârsta sau faptul că au deja o locuință.

Programul „Prima Casă” a devenit funcțional pe 26 martie 2018. La Program pot depune dosare cetățeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare.

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională, iar avansul inițial al beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței, notează mold-street.com.

Ulterior au mai fost lansate alte două programe: „Prima Casă - 2” şi „Prima Casă - 3", pentru tinerii angajaţi bugetari şi pentru familiile cu mulţi copii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!