Unul dintre inițiatorii programului național de educație financiară „Școala de bani”, Sergiu Manea, este de părere că „românii au o relație deficitară cu banii”. Șeful BCR a sugerat că oamenii nu ar trebuie să se firească de unele lucruri importante care ne pot ajuta să facem față turbulențelor economice și financiare: 

„Noi, oamenii, tot timpul încercăm să ne schimbăm comportamentul când suntem în criză. De fapt, comportamentul trebuie schimbat atunci când ești în poziție de abundență și o faci fără presiune. Cum să te protejezi? Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma. Nu te arunca foarte mult în consum și – foarte important – încearcă în perioadele de creștere să economisești. Uite-te la asigurările pe care le ai atașate la credite – e bine să fii acoperit pentru 6-9 luni dacă îți pierzi jobul. Dacă sarcina lunară pe care o ai e foarte mare pe datoriile deja contractatate, poate ar fi bine să mergi să ți-o diminuezi refinanțând creditul pe un termen mai lung. Averea trebuie administrată tot timpul”, a declarat Sergiu Manea.

Președintele BCR a mai spus că unul dintre scopurile campaniei „Școala de bani” este să pună la dispoziția cetățenilor câteva mici trick-uri din domeniul financiar și să-i ajute să răspundă la întrebări cum ar fi: „Care e valoarea mea netă? Ce datorii am? Ce cashflow am?”

Totodată, Manea a venit cu niște sfaturi „simple, mici, care intră cu vremea în obișnuință și creează un comportament”:

  1. Atunci când îți intră banii, mai întâi să te plătești pe tine însuți. Nu contează suma: mai întâi economisești și apoi vezi ce a rămas.
  2. În momentul în care ai pus de-o parte acești bani, să o faci cu un scop anume – pentru copil, de exemplu. Eu am făcut testul ăsta: am creat două conturi de economii și am pus pozele copiilor pe ele. Virez câte 100 de lei pe lună acolo. În momentul în care ești tentat să întri în banii aceia, te întâmpină poza copilului.
  3. Când vrei să cumperi ceva scump nu lua hotărârea pe loc. Lasă să treacă o noapte înainte să iei decizia
  4. Dacă îți place cafeaua, dar nu îți permiți o cafea de 15 lei în fiecare zi, sari câte o zi. Dacă nu poți să sari, pentru fiecare 15 lei pe care îi dai pe un cappucino, alți 15 lei merg în contul de economii.

„Școala de bani” este programul naţional de educaţie financiară al BCR. În anul 2017, peste 1.000 de angajaţi ai BCR au devenit în mod voluntar profesori şi au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educaţie financiară.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!