Potrivit raportului, autoritățile locale și centrale din R. Moldova cunosc despre problemă și încearcă să o rezolve însă nu obțin succes în toate pușcăriile.

Cele mai mari progrese europenii le-au observat la penitenciarul pentru minori de la Goian.

„Cu toate acestea, la Penitenciarul nr. 13 de la Chișinău și la Penitenciarul nr 6 din Soroca problema e departe de a fi rezolvată”, notează raportorii. „Locațiile au eșuat complet în a le oferi deținuților cea mai de bază necesitate: un spațiu sigur”, mai scrie în raport. Anume în aceste penitenciare se atestă cele mai mari acte de violență, intimidare și exploatare.

În concluzie, comisia a notat că ierarhia dintre deținuți reprezintă o moștenire sovietică și ajunge să ia proporțiile unui fenomen care „înflorește și se transformă într-o întreprindere criminală orientată spre profit”.

„Mai mult, nu este clar dacă autoritățile pe deplin apreciază grandoarea problemei și nici nu înțeleg gravitatea consecințelor acestei ierarhii asupra întregii societăți”, mai scriu experții. 

În plus, delegația europeană și-a exprimat temerea că acest fenomen împiedică foștii deținuți să se integreze în societate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!