Iată ce se va întâmpla cu șoferii care vor fi stopați de Poliție în stare de ebrietate la volan:

  • permisul de conducere va fi ridicat automat;
  • nu se va elibera un permis provizoriu, ci va rămâne suspendat până la decizia finală a instanței de judecată;
  • mașina va fi ridicată și transportată la o parcare specială. Mai mult decât atât, șoferul va trebui să achite pentru transportare și pentru fiecare oră de parcare.
  • În funcție de gravitate, va exista și riscul de anulare a permisului de conducere.

Pe lângă aceasta, conducerea în stare de ebrietate va fi sancționată cu amendă de la 17 500 la 25 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la șase luni la un an.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a postat pe pagina sa un mesaj adresat șoferilor: 

„Vă rugăm să nu vă supărați, legea este făcută pentru a fi respectată, dar mai ales pentru a vă ști mereu în #siguranță! Vă mai spuneam: "Am băut doar un pahar" e un motiv suficient să vă lăsați mașina în parcare!”

„Ultimul test” și alte viclenii 

Noile prevederi au stârnit un val de reacții din partea utilizatorilor. Printre ei, sunt cei care susțin inițiativă, dar sunt și cei care consideră că, întâi de toate, trebuie combatută cauza: consumul ridicat de alcool. Sunt și cei care propun soluții tehnice ingenioase, cum ar fi montarea unui alcooltest care n-ar permite pornirea motorului dacă se detectează alcool în aerul expirat. Conducerea în stare de ebrietate e un subiect care apare foarte des în media din Republica Moldova, cele mai notorii cazuri dând naștere meme-urilor și video-urilor cu tentă ironică: 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!