DOC. Denunț penal împotriva Partidului Democrat „pentru acțiuni de corupere a alegătorilor”

DOC. Denunț penal împotriva Partidului Democrat „pentru acțiuni de corupere a alegătorilor”

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus astăzi două sesizări către organele de drept în care reclamă coruperea alegătorilor  de către demnitari și membri ai Partidului Democrat, infracțiune prevăzută în Codul Penal.PAS face trimitere la postarea publicată pe Facebook de pe pagina „PDM Botanica”, unde, potrivit formațiunii, „în mod cert rezultă oferirea de către organizația respectivă a unor „pomeni electorale”. Anunțul era însoțit de 4 poze în care apar mai multe produse alimentare, dar și persoane care fie au oferit, fie au recepționat respectivele produse alimentare”; se arată într-un comunicat de presă al PAS.

Citește și: FOTO. Democrații au început să împartă pomeni electorale? Crupe și ulei, oferite locuitorilor de la Botanica

„Conform art. 181 prim din Codul penal al Republicii Moldova, coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale ori în cadrul referendumului reprezintă infracțiune și se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare.

Publicitate

În prima sesizare adresată Procuraturii Anticorupție, am solicitat investigarea implicării în acest caz a președintelui organizației de sector Botanica a Partidului Democrat, deputat în Parlament, Alexandr Bannicov. Or, în calitatea sa de conducător al organizației, este puțin probabil să nu fi coordonat sau, cel puțin, să nu fi fost cunoscut despre comiterea de către membrii organizației sale a infracțiunii penale.

În cea de-a doua sesizare adresată Inspectoratului General al Poliției, am solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor care au comis nemijlocit infracțiunea de corupere a alegătorilor”, declară PAS, acuzând Partidul Democrat de ipocrizie.

„Pe de o parte, ne învinuiește de încălcarea legislației electorale pentru distribuirea unor pliante informative, iar, pe de altă parte, împarte pomeni electorale comițând prin aceasta infracțiuni penale. De asemenea, este de neînțeles cum acest partid politic are tupeul să propună altor concurenți electorali, inclusiv PAS-ului și Platformei DA, semnarea unor coduri de etică și conduită prin care toți să se angajeze să ducă o campanie electorală curată și în conformitate cu legea”, se mai arată în comunicatul PAS.

Ambele sesizări sunt semnate de către secretarul general al PAS, Igor Grosu.

Ieri, democrații au împărțit locuitorilor sectorului Botanica din Chișinău crupe și ulei. Imaginile le-au postat pe pagina de Facebook „PDM Botanica”, menționând că au aflat despre problemele oamenilor în urma discuțiilor din cadrul întâlnirilor cu aceștia.

Amintim că democrații au împărțit locuitorilor sectorului Botanica din Chișinău crupe și ulei. Imaginile le-au postat pe Facebook, menționând că au aflat despre problemele oamenilor în urma discuțiilor din cadrul întâlnirilor cu aceștia. După ce AGORA a scris despre eveniment, postarea a fost ștearsă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal