Cu ce se laudă Guvernul? Principalele puncte din raportul prezentat de Filip în Parlament: Un alt „furt al secolului” nu se mai poate produce

Cu ce se laudă Guvernul? Principalele puncte din raportul prezentat de Filip în Parlament: Un alt „furt al secolului” nu se mai poate produce
Foto: Guvernul RM

În lipsa opoziției, Pavel Filip a dat citire unui șir lung de realizări a Guvernului pe care îl conduce de trei ani. Raportul, calificat „show” de comuniști și drept „farsă marca Partidul Democrat” de socialiști , a fost lăudat de parlamentarii din majoritatea PD+PPEM, singurii rămași în sala plenului, după ce fracțiunile PSRM, PCRM, PL și PLDM au boicotat exercițiul.

Noi am rezumat lucrurile cu care se laudă Guvernul Republicii Moldova în ultimii trei ani și vi le prezentăm mai jos. 

Stabilizarea sectorului bancar

„Am făcut ordine în acest sector, am fortificat Banca Națională și astăzi pot spune că avem un sistem bancar sănătos și că fraude bancare ca cele din anii trecuți nu se mai pot produce în Republica Moldova. [...] Dacă în 2016 ne gândeam cum să plătim pensii și salarii, iar statul se împrumuta pentru aceasta pe piața internă cu 26%, acum am ajuns la puțin peste 4%”

Rerforma Guvernului

„Am tăiat numărul ministerelor de la 16 la 9, iar numărul angajaților din ministere s-a redus în jumătate. Am făcut economii de peste 100 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că salariile angajaților au crescut în medie cu 81%, de la 7 mii de lei la peste 12 mii”

Reforme pentru business

„Prima mea decizie în calitate de prim-ministru a fost să punem moratoriu la controale și să oprim hărțuirea oamenilor de afaceri de către organele de control, numărul cărora a scăzut de la 60 la 13. Am redus numărul actelor permisive de 5 ori, de la peste 400 la 150, ceea ce a adus economii pentru business de 200 milioane de lei anual. Alte 60 de milioane de lei vor fi economisite pentru că oamenii de afaceri pot solicita peste 50 din cele 150 de acte permisive la Ghișeul unic. Până la 1 aprilie toate actele vor putea fi solicitate online. Numărul celor care primesc salarii în plic a scăzut în jumătate, așa cum arată măsurările  într-un singur an. Am lansat reforma fiscală, am redus impozitul pe venit până la 12%, am micșorat TVA-ul pentru industria HORECA și am redus presiunea pe business din partea organelor de forță. Avem un impozit unic în domeniul IT și mă bucur că avem 320 de rezidenți în parcul IT. Am alocat aproape 1 miliard de lei pentru subvenții în agricultură și 45 de milioane pentru subvenții în avans acordate tinerilor și femeilor care doresc să pornească o afacere în agricultură. [...]

Economie

„Avem 3 ani la rând o creștere economică constantă, 4,5% în 2017, iar anul acesta 5,2%în trimestrul doi. Motoarele economiei au pornit și capătă turații. Doar în prima jumătate a anului exporturile au crescut cu 30%, până la 1,5 miliarde de dolari. 70% dintre acestea merg în Uniunea Europeană.

Doar în Zonele Economice Libere avem în ultimii 3 ani investiții de 160 milioane de dolari și 7500 locuri de muncă nou create, de două ori mai mult decât până în 2016. În doar jumătate de an în economia țării au fost făcute investiții străine directe în valoare de cca 130 de milioane de dolari, cu 43 de milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Datele statistice ne spun că în 3 ani am creat 170 de mii de locuri de muncă.

Pentru că am făcut ordine la Vamă și la Fisc, am redus din economia tenebră și am făcut reforme pentru mediul de afaceri, în primele 11 luni ale anului am încasat cu peste 2 miliarde mai mult decât ne-am prognozat. În comparație cu anul trecut, în 2018 avem venituri cu aproape 5 miliarde de lei mai mari”

Reforma pensiilor

„Am înlăturat o nedreptate care li se făcuse tuturor celor care au ieșit la pensie după 1999. Am corectat această greșeală și am pus bazele unui sistem corect și echitabil, un sistem în care nu există privilegii pentru miniștri, deputați și alți funcționari. Am introdus o nouă formulă de calcul, iar cei care au ieșit la pensie în baza acesteia au o pensie cu o treime mai mare decât ar fi avut în baza vechiului sistem. Pentru prima dată, pensia medie a depășit minimul de existență pentru pensionari.

În 3 ani pensia medie a crescut cu 47%, iar de la 1 ianuarie cei care au pensii sub minimul de existență vor avea parte de majorări de 10%. Tot cei care primesc sub 2000 de lei au început deja să primească un ajutor de sărbători în valoare de 600 de lei. De la anul vor fi recalculate pensiile pentru cei care muncesc după pensionare, iar apoi urmează indexarea, de la 1 aprilie, așa că pentru unii alocațiile chiar se vor dubla”

Alocații sociale

„Am majorat alocațiile lunare pentru deportați de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material unic – de la 700 la 1000 de lei. Aceștia au dreptul la examene medicale profilactice gratuite la Spitalul Cancelariei de Stat și reduceri la sanatoriu.

Pentru familiile cu copii, am majorat îndemnizațiile unice la nașterea copilului de la 3000 de lei aproape de 2 ori. Totodată, doar în luna decembrie 3000 de mămici vor primi gratuit cutii cu lucruri necesare pentru nou născuți în cadrul Programului guvernamental O nouă viață”

Reforma salariilor

„Toți angajații din sectorul bugetar vor primi salarii mai mari. Nimeni nu va mai ridica salarii mai mici de 2000 de lei. Reducem diferențele între salariați, ceea ce înseamnă că șefii nu vor avea salarii de 33 de ori mai mari decât angajații, acest raport ajunge acum la maxim 15. O dădacă va ridica 3000 de lei, ceea ce deși pare puțin, este de 2 ori mai mult decât acum. O educatoare la grădiniță va avea 5000 de lei, față de 3000 acum, iar un contabil va ajunge la6000 de la 3000. Angajații care lucrează în primării pe domeniul culturii vor ridica salarii cu 80% mai mari. Salariul mediu pe economie a crescut în 3 ani cu 40%, iar după reforma salariilor acesta va fi cu 50% mai mare decât acum 3 ani”

Educație

„În 3 ani de guvernare, salariile profesorilor au crescut cu aproape 40%, iar după reforma salariilor profesorii vor avea salarii cu 84% mai mari decât acum 3 ani. Am majorat și îndemnizațiile pentru tinerii pedagogi de la 45 la 120 de mii de lei. Vom oferi câte 2000 de lei profesorilor pentru materiale didactice.

Din 2012 până în 2015, alocația per elev pentru alimentație în școli a crescut cu... doar 50 bani. În 3 ani de guvernare, am majorat această sumă de 7 ori mai mult decât s-a făcut în acea perioadă. Cu ajutorul României am renovat peste 900 de grădinițe”

Medicină

„Am majorat salariile și pentru medici, și în 2016, dar și odată cu reforma salariilor. Unii vor primi chiar salarii de două ori mai mari. Un medic care muncește la Agenția medicamentului de exemplu, va primi peste 10 mii de lei, față de 6000 cât primește acum.

Am lansat reforma asistenței medicale primare, ca să aducem medici de familie în fiecare dintre cele 380 de localități unde nu există medici. Până atunci, am pornit campania Un doctor pentru tine, în cadrul căreia peste 30 de mii de persoane au fost examinate gratuit. Vorbim de echipe mixte de specialiști, screening pulmonar, controale stomatologice pentru copii și mamografii. Am cumpărat anul acesta 110 ambulanțe noi, iar altele 170 urmează să fie procurate în 2019” 

Infrastructură

„Noile ambulanțe vor merge pe „Drumuri bune”, un proiect pe care l-am lansat anul acesta. Înainte ca noi să venim la putere, 7 ani s-au reparat mai puțin de 1000 km de drum sau câte 140 de km pe an. Anul acesta vorbim de 1600 de kilometri de drum, aproape 2 miliarde de lei investiți și peste 1000 de localități care au beneficiat de acest proiect. Pentru 2019 avem planificați alți 2600 de kilometri care vor intra în reparații. 

Lucrăm și la infrastructura de apă și canalizare. În ultimii doi ani, peste 106 mii de beneficiari au fost conectați la rețeaua de apă, ceea ce înseamnă 53 de mii pe an, de 7 ori mai mult decât pe timpul guvernărilor anterioare. Pentru 2019 ne propunem un obiectiv de 2 ori mai serios: 100 de mii de oameni conectați”

Programe pentru tineri

„Am lansat programul Prima Casă. Zilele trecute am ajuns la 1000 de beneficiari, 1000 de familii care au ales să rămână acasă. Iar pentru anul viitor am planificat deja alte 3000 de locuințe, 3000 de tineri. Avem și alte programe atractive pentru cei care vor să revină acasă: PARE 1+1, DAR 1+3 lansat de BRD, dar și programul START pentru tineri, în valoare de 60 milioane de lei.

Numărul șomerilor a scăzut de la 55 de mii de persoane în 2016 la peste 40 de mii anul acesta. Numărul celor care aleg să emigreze este în scădere de câțiva ani, iar în 2017 a ajuns la un minimum istoric – 1 702 cetățeni, care au notificat autoritățile despre intenția de a emigra. Acesta este primul an după 1995 când din țară au plecat mai puțin de 2000 de cetățeni”

Securitate

„Gazoductul Ungheni-Chișinău este o prioritate pentru acest Guvern și am încredere că până la sfârșitul anului 2019 această conductă va putea asigura țara noastră cu necesarul de gaze naturale. Pe interconectarea de energie electrică sperăm să fim gata în 2-3 ani. Pentru securitate și apărare, am lansat programul Armata profesionistă și am decis ca serviciul militar să nu mai fie obligatoriu, astfel încât să avem militari bine pregătiți și instruiți.

Purtăm deja discuții cu Guvernul de la București, astfel încât să lansăm patrularea comună la frontiera moldo-română. Mai important însă: pe durata mandatului acestui Guvern, pentru prima dată de la 1992, autoritățile de la Chișinău pot controla integral frontiera țării, inclusiv pe segmentul transnistrean, o realizare pe care o considerăm crucială, obținută cu ajutorul colegilor de la Kiev, cu care asigurăm controlul comun la frontieră”

Reglementarea conflictului transnistrean

„Cu ajutorul și susținerea partenerilor si autorităților ucrainene am obținut progrese importante și pe dimensiunea transnistreană. Anul acesta am cerut clar, repetat, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Am alocat 15 milioane de lei pentru dezvoltarea școlilor și infrastructurii în regiunea transnistreană, inclusiv câte 100 de mii de lei pentru cele 8 școli cu predare în limba română” 

Politică externă

„Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană rămâne cartea noastră de căpătâi, iar aderarea la Uniunea Europeană – singurul nostru plan, singura noastră opțiune. [...] Avem relații excelente cu vecinii noștri de la București și Kiev”

Justiție

„În domeniul justiție și anticorupție, am aprobat o serie de legi importante: Legea Procuraturii, Legea integrității, Strategia națională de integritate și anticorupție, Legea cu privire la ANI, Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, mica reformă în justiție. [...] Cu toate acestea, recentele evoluții ne-au arătat că acesta este un domeniu la care mai avem de muncit încă mult. [...] Este important de precizat că noi în 3 ani am votat și implementat un set de modificări legislative fără precedent în guvernările anterioare...”

Astăzi, Pavel Filip a prezentat în plenul Parlamentului raportul de activitate al Guvernului în perioada anilor 2016-2018.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ministerul Muncii promite indemnizații mai mari pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani

Ministerul Muncii promite indemnizații mai mari pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani

Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)

Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)

Șase luni din 2022: Circa 10.400 de cetățeni străini au vizitat R. Moldova prin intermediul agențiilor de turism

Șase luni din 2022: Circa 10.400 de cetățeni străini au vizitat R. Moldova prin intermediul agențiilor de turism

Advertoriale
Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Prim-ministra Finlandei, surprinsă dansând „exuberant” la o petrecere privată. Reacția Sannei Marin: Am făcut lucruri legale
 • 2
  Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil al lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei
 • 3
  Moscova amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala atomică din Energodar. Moldova figurează pe harta prezentată de ruși (FOTO/VIDEO)
 • 4
  Exporturile de gaze rusești destinate României, sistate brusc. Gazprom continuă livrările în restul Europei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.