Intimidarea în procesul electoral și pre-electoral al candidaților, amenințări de urmăre penală, dependența justiției. Sunt doar câteva dintre problemele pe care le-a identificat în țara noastră o misiune de experți de la Washington. Specialiștii au evaluat contextul pre-electoral din Republica Moldova, dar și factorii care ar putea afecta integritatea acestui proces. Totodată, experții au venit cu o serie de recomandari atât pentru autoritățile de la Chișinău, cât și pentru concurenții înscriși în cursa electorală.
„Pe parcursul săptămânii trecute membrii delegației au avut întâlniri cu reprezentanți ai partidelor din întreg spectrul politic, cu grupuri și organizații naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor, cu reprezentanți mass-media, lideri guvernamentali, deputați, etc. Recomandările cu care venim sperăm să contribuie la credibilitatea alegerilor și să ofere încrederea cetățenilor în acest proces”, a declarat Directorul de programe pentru Euro Asia a Institutului Național Democrat de la Washington, Laura Jewett.
Directorul Senior în cadrul Centrului de Expertiză „Pen Biden”, Michael Carpenter a specificat că anularea alegerilor locale din iunie 2018 a trasat un semnal de alarmă în ceea ce privește independența justiției din Republica Moldova, dar și în ceea ce ține de gestionarea transparentă a resurselor administrative:
„Unii dintre interlocutorii cu care am discutat au menționat folosirea abuzivă a resurselor administrative, element care ar putea să încline balanța într-o anumită direcție. Un alt element care a fost menționat de întregul spectru al interlocutorilor, a fost mediul informatic, care chiar dacă ar putea fi caracterizat ca fiind pluralistic, nu oferă tuturor actorilor oportunități egale”.
Alte îngrijorări pe care le-au raportat membrii misiunii internaționale vizează dezinformarea în spațiul online, dar și asigurarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.
„O serie de interlocutori și-au manifestat îngrijorarea cu referire la înregistrarea candidaților și asigurarea dreptului la vot, în special pentru cetățenii care se află în afara Republicii Moldova”, a precizat Carpenter.
În context, expertul a subliniat și o serie de constatări pozitive. Printre acestea – creșterea numărului de femei implicate în politică:
„Unele partide politice din Republica Moldova au stipulări în documentele lor interne de a promova femeile în politică. Am avut disccuții cu CEC și am constat un înalt nivel de pregătire tehnică, și ceea ce este mai important am văzut un spațiu foarte competitiv în ajunul acestor alegeri parlamentare”.
După ce au analizat situația pre-electorală din țara noastră, specialiștii de la Washington au venit cu o serie de recomandări.
„Să le fie comunicat tuturor agențiilor guvernamentale, tuturor actorilor implicați în procesul electoral că intimidarea nu-și are locul într-un asemenea proces. O altă recomandare majoră se referă la instanțele de judecată care au un rol esențial în asigurarea unui procces transparent și echitabil pentru toți jucătorii, atât înainte de alegeri cât și după. De asemenea, îndemnăm autoritățile să specifice clar că abuzul de resurse administrative va fi penalizat”, a adăugat Michael Carpenter.
În concluzie, experții au îndemnat reprezentanții mass-media să reflecte echitabil și corect activitatea candidaților electorali, iar comunitatea electorală să montorizeze procesele electorale, să se angajaeze în discuții cu autoritățile și să susținuă eforturile naționale de a contribui la un proces electoral transparent și echitabil.
Vezi și aceste știri

Starea de urgență ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. Guvernul aprobă decizia și o transmite Parlamentului

Șeful Moldovagaz: Nu intenționez să candidez la funcția de bașcan al Găgăuziei
