În premiera, bugetul municipal a fost examinat din prisma standardelor internaționale pentru un audit financiar. Printre cele mai grave probleme sunt denaturările de miliarde de lei, dar și înregistrarea necorespunzătoare a proprietății municipale.

„Auditul a efectuat mai multe estimări indirecte, în rezultatul cărora s-a constatat că denaturările identificate în raportul financiar al municipiului Chișinău pentru anul 2017 sunt cuantificate la circa 32,5 miliarde de lei. Această cifră ar fi putut fi și mai mare dacă ar fi fost obținute suficiente probe”, a declarat controlorul de stat superior, Rima Sciastlivîi. 

Potrivit raportului Curții de Conturi, construcțiile din patrimoniul național cultural, care pot fi considerate drept carte de vizită a orașului - porțile sfinte și clopotnița din scuarul Catedralei - nu au proprietari și nu sunt înregistrate nici în evidența contabilă, nici în registrul bunurilor imobile. Nici spațiile verzi, care ocupă o suprafață de 2,9 mii de hectare, nu au fost evaluate și înregistrate în evidența contabilă.

Registrul „Exdrupo”, neactualizat de mai mulți ani 

Curtea a constatat probleme similare și în rapoartele privind obiective de infrastructură.

 „Autoritatea publică locală nu a înregistrat în evidența contabilă valoarea construcțiilor speciale în suma de 2,7 miliarde lei, inclusiv drumurile, podurile și pasajele subterane, evidența cărora a fost ținută de Î.M. „Exdrupo” în baza unui registru neactualizat, care indică denumiri vechi ale străzilor, deși unele dintre ele au fost redenumite”, a punctat raportorul.  

În concluzie, Curtea de Conturi a atenționat autoritățile municipale cu privire la riscurile legate de neglijarea evidenței contabile:  

Lipsa evidenței stricte a patrimoniului poate avea consecințe grave. Bunurile pot fi modificate, înstrăinate și lichidate prin dezasamblare la decizia persoanelor care nu au aceste atribuții. 

 

La rândul său, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că faptele menționate în raportul Curții de Conturi corespund adevărului, dar nu s-a ținut cont de problemele interne cu care se confruntă angajații Primăriei.

„Înregistrarea necorespunzătoare a proprietății municipiului Chișinău se datorează câtorva factori care nu depind de noi în totalitate. Primăria a pregătit cadrul necesar pentru înregistrarea tuturor proprietăților funciare, însă, după ce acest lucru a fost făcut pentru trei sectoare din municipiul Chișinău, pentru alte două sectoare această procedură a fost blocată. Deblocarea este posibilă în viitorul apropiat, dacă vom găsi un numitor comun cu Agenția Proprietății Publice”, a spus Grozavu. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!