*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Zeci de profesori și-au dat întâlnire la „Intersecția” care marchează zona sigură online

VIDEO. Zeci de profesori și-au dat întâlnire la „Intersecția” care marchează zona sigură online

Siguranța copiilor în mediul online este subiectul care a adunat la un loc, la începutul lunii decembrie, aproape șaizeci de pedagogi din 26 de raioane ale Moldovei în cadrul conferinței „Intersecție”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Internațional La Strada în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM.

Conferința este o inițiativă concepută de La Strada în cadrul Programului Copii, cu scopul susținerii explorării creative, sănătoase și sigure a resurselor online de către copii și adolescenți. Aceasta urmărește prevenirea abuzurilor asupra copiilor săvârșite în mediul online. În două zile, 30 de profesori de clase gimnaziale și 29 de învățători de clase primare au beneficiat de instruire gratuită în domeniul educării comportamentelor sigure ale copiilor în Internet.


„Intersecție” e despre copiii deștepți, sociabili, extrem de curioși, uneori însă prea naivi. E și despre profesorii cărora le pasă de ce se întâmplă în universul elevilor dincolo de orele de clasă. E despre școală și despre talentul dascălilor de a ghida copilul să aleagă calea cea mai sigură de explorare a lucrurilor noi din spațiul virtual - fără conținuturi dăunătoare și ilegale, care pot compromite și dăuna, fără comunicări agresive sau prea personale”, a spus Elena BOTEZATU, Directoarea Programului Copii, La Strada.


Pe 1 decembrie, profesorii de clase gimnaziale au învățat despre cum să abordeze împreună cu adolescenții subiecte legate de relații și comunicare în mediul online. Specialiștii La Strada le-au adus pedagogilor exemple utile și studii de caz din experiența acumulată pe parcursul a mai bine de opt ani de Echipa de Asistență a Copilului, specializată în prevenirea și protecția minorilor de abuzuri săvârșite în mediu online. Au fost prezentate date relevante despre comportamentul tipic al adolescenților pe Internet; au fost evaluate practicile și atitudinile adolescenților față de transmiterea fotografiilor și video-urilor cu conținut sexual în mediul online. De asemenea, profesorii au identificat, ghidați de specialiștii La Strada, condițiile în care sextingul nu mai este inofensiv pentru adolescenți, ci devine un risc real care poate duce la un abuz.


Conținutul conferinței din 8 decembrie a fost creat și adaptat așteptărilor pedagogilor care lucrează cu copii de 7-11 ani. Învățătorii au aflat de la specialiștii echipei SigurOnline.md cum reacționează copiii de vârstă școlară mică atunci când dau de conținuturi dăunătoare în Internet; ce spun datele cercetărilor naționale și internaționale despre asta; unde se ascund riscurile cele mai grave și cum pot fi identificate; ce consecințe pot aduce aceste conținuturi în comportamentul și psihicul unui copil, pe termen scurt și lung, și cum ajunge, de fapt, un copil să creeze conținut video sau textual sexualizat. Organizatorii au ținut să transmită pedagogilor ideea că, a interzice adolescenților și copiilor de astăzi să folosească Internetul și să comunice pe rețelele de socializare este total greșit. Misiunea profesorului este să-i încurajeze și să-i susțină în utilizarea resurselor digitale, promovând o zonă sigură online pentru discipoli, vorbind în limbajul lor și rămânând atent și receptiv la interesele și necesitățile copiilor din era digitală.


„Am încercat să găsim împreună cele mai potrivite metode de lucru cu copiii la tema siguranței în mediul online; să aducem puțină lumină în subiectele despre care copiii, de obicei, nu ne povestesc, să înțelegem de ce nu o fac  și  de ce li se întâmplă  lucruri mai puțin bune sau chiar grave în viața lor ”din cauza” relațiilor construite online”, a motivat Cristina VAȘCHEVICI, manager proiecte educaționale, La Strada.

Conferința „Intersecție” se află la prima sa ediție. Următoarea ediție a evenimentului este preconizată pentru primăvara anului 2019. Imagini video generice de la ediția din decembrie pot fi găsite aici.


Notă informativă: Siguranța online a copiilor este una dintre preocupările de bază ale Centrului Internațional „La Strada”. Filozofia Programului Copii în acest sens rezidă în faptul că tratăm această siguranță prin educarea unor comportamente sigure ale copiilor și adolescenților în mediul online, echipându-i cu instrumente și tehnici care îl vor ține departe de pericole. Vorbim despre resurse educaționale care corespund neapărat particularităților de dezvoltare specifice vârstei și capacităților individuale de învățare, care îi vor ajuta să exploreze resursele online asemenea modului în care ar traversa o intersecție aglomerată, cu un trafic intens și multe semne de circulație. Anume din acest motiv, INTERSECȚIE este genericul unui nou format de eveniment, destinat exclusiv pedagogilor care învață offline cum să asigure pentru discipolii lor o zonă sigură online

P.

P.

Vezi și aceste știri
India a devenit a treia cea mai afectată țară de criza COVID-19

India a devenit a treia cea mai afectată țară de criza COVID-19

Mai mulți locuitori ai capitalei vor rămâne fără apă potabilă timp de două zile

Mai mulți locuitori ai capitalei vor rămâne fără apă potabilă timp de două zile

Lucrările de construcție a drumului R1 au fost reluate. Acestea urmează a fi finalizate în luna mai a anului viitor

Lucrările de construcție a drumului R1 au fost reluate. Acestea urmează a fi finalizate în luna mai a anului viitor

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
 • Înghețată cu fructe, ciocolată și nuci, preparată acasă în doar câteva minute (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Primul director al ANRE a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19
 • 3
  Canicula își ia vacanță pentru câteva zile. Vezi cum va fi vremea săptămâna viitoare
 • 4
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
Autentificare