„Au fost supuse verificării peste 300 de contracte în valoare de 1 miliard 150 de milioane de lei și aproximativ 3000 de procese verbale. Agenții economici nu au respectat prevederile legale, nu au declarat plățile la buget, comparativ cu datele prezentate în procesele verbale de executare a lucrărilor, ceea ce determină indici de fraudă”, a declarat raportorul.

Potrivit analizei prezentate în cadrul Ședinței Curții de Conturi, în perioada auditată au fost înregistrate sume nedeclarate și neachitate la buget în valoare de 4,3 milioane de lei. Alte 10 milioane nedeclarat ar fi fost plătite în plic pentru munca angajaților. Impozitul pe venit la aceste sume nedeclarate ar constitui cel puțin 1,3 milioane de lei.

 „O societate cu răspundere limitată, care a realizat lucrări de reparație în valoarea de 9 milioane de lei, a indicat la capitolul cheltuieli salariale suma de 2,5 milioane de lei. Beneficiul de deviz 600 mii lei și contribuții de asigurări sociale – 600 mii lei.  În dările de seamă acești indicatori erau prezentați cu suma 0”, se mai arată în raport.

 Potrivit aceluiași document 21,3% dintre angajații din Republica Moldova primesc parția sau total salariul în plic, cauzând astel pierderi de 3,5 milioane la bugetul național.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!