Detaliile investigației au fost publicate pe larg în The Independent.

Cum s-a ajuns la o asemenea scurgere de informații? Dintr-un raționament bine intenționat, dar care nu a ieșit conform planului.

Informațiile delicate au ajuns în spațiul public după ce Ministerul albanez al Economiei și Finanțelor, ca parte a unui program de transparentizare instituțională, a publicat pe site-ul instituției o serie de „foi de calcul” care cuprind plățile zilnice efectuate de către toate instituțiile guvernamentale.

La „grămadă”, scrie Bellingcat, s-au strecurat însă și plățile efectuate de către cabinetul premierului, de câteva agenții guvernamentale de securitate și chiar de către administrația prezidențială.

Iar unele dintre notele de plată ale acestor birouri trimit către serviciul de informații al statului, SHISH (Shërbimi Informativ Shtetëror), instituția moștenitoare a temutei securități albaneze SIGURIMI din vremea dictaturii lui Enver Hogea.

Scurgerea de informații prezintă și o paletă detaliată de plăți către personalul de informații militare al Albaniei.

Citiți aici investigația integrală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!