Instituții de fact-check din SUA: Banii primiți de la Facebook și tertipurile rușilor la capitolul propagandă (FOTO)

Instituții de fact-check din SUA: Banii primiți de la Facebook și tertipurile rușilor la capitolul propagandă (FOTO)

Rețele de socializare au devenit cea mai utilizată platformă de distribuție a mesajelor propagandistice, principalii vizați în SUA fiind Facebook și Twitter. După experiența electoralei din 2016 jurnaliștii americani, dar și reprezentanții rețelelor sociale au căutat soluții. Astfel au fost stabilite parteneriate între granzii social-media și principalele instituții de fact-check din America, unele instituții ajungând să primească și finanțări de câteva sute de milioane de euro de la Facebook în acest scop.  În acest articol vă prezentăm istoriile a trei instituții – Polygrah, PolitiFact și FakChecher.org. 

POLYGRAPH – analizează, contrapun și dezbracă de miciuni subiectele ce țin de relațiile internaționale

...

„Separăm faptele de ficțiune, adaugăm contextul și dezvăluim minciunile”. De acest deziderat se conduc membrii echipei Polygraph.info, un site de verificare a faptelor și declarațiilor făcute la nivel înalt, a rapoartelor distribuite de către oficiali și instituții guvernamentale. Este un produs lansat de „Vocea Americii” (Voice of America (VOA)) și Radio Europa Liberă. Săptămânal pe această platformă apar în jur de 5-6 astfel de articole analitice, iar cel mai mare efort este consumat pe combaterea propagandei ruse.

„Analizăm și articolele care apar în presă. Suntem atenți la știrile care vin din Rusia, la informațiile difuzate de Ministerul de Externe din Rusia, dar și alte autorități de acolo. Ne referim aici la mesaje și informații care nu neapărat sunt direcționate sau fac referință la SUA, dar și la cele ce vizează țările din Europa Centrală și de Est”, povestește redactorul șef al Polygraph, Jym Fry.

Moldova, prezentă în subiectele Polygraph

...

Fatima Tis a activat anterior ca ziaristă în Kaukazul de Nord, iar astăzi este unul dintre jurnaliștii de la Polygraph. Spune că majoritatea dezinformărilor mai tot timpul au la bază un dram de adevăr, dar mesajul final este unul manipulator. La fel, o metodă de dezinformare și denaturare a realității este modul în care presa din Rusia citează oficiali străini.

...

...

POLITIFACT – „Pasărea pre limba ei piere” sau locul unde politicienii sunt scuturați de minciuni

PolitiFact este una din cele mai vechi instituții media de fact-checker din Statele Unite ale Americii. Spre deosebire de colegii lor de la Polygraph, jurnaliștii de aici se concentrează în special pe declarațiile politicienilor, mesajele care le transmit aceștia în dezbaterile televizate sau prin spoturile publicitare.

Angie Drobnic Holan este antrenată în verificarea acestor declarații deja de 11 ani. Își amintește și astăzi de primul eveniment pe care l-a reflectat fiind membră a echipei PolitiFact: campania pentru președinția SUA dintre Barack Obama și John McCain, anul 2007.

„De atunci și până acum s-a schimbat semnificativ conținutul media și modul în care se consumă produsele media. Schimbarea s-a produs mai ales odată cu creșterea ca importanță a paginilor de Facebook și Twiter. Când am început noi, Facebook și Twitter de abia își inițiau activitatea și nu aveau o așa mare pondere. După alegerile din 2016, când s-a dovedit că Rusia a făcut tot posibilul să influențeze rezultatele scrutinului, aceste corporații au zis că vor să colaboreze cu organizațiile de verificare a faptelor. Astăzi, noi verificăm anumite informații, postări care apar pe Facebook și atunci când apar suspiciuni transmitem rezultatele analizelor noastre către Facebook, iar cei de acolo la rândul lor blochează sursele respective”, spune Angie Drobnic Holan, editor PolitiFact.

În cadrul acestui program de colaborare cu Facebook au intrat doar instituțiile media care au semnat un Cod de Principii elaborat de Poynter Institute.

„Responsabilitatea noastră e să spunem adevărul.” Angie Drobnic Holan, editoră Politifact.

Autor:

FactChek.org – a primit de la Facebook aproape 200 de mln de dolari pentru a demasca știrile false

FactCheck.org este un proiect al Centrului de Politici Publice Annenberg de la Universitatea din Pennsylvania. În acest an Factcheck.org numără 15 ani de la lansare sau cum le place jurnaliștilor de acolo să spună: 15 ani de resposabilizare a politcienilor.

Pe lângă verificarea știrilor legate de politicieni și funcționari, instituția are stabilit un parteneriat cu Facebook, singura corporație de la care a acceptat finanțare, ca parte a inițiativei Facebook de combatere a falsurilor și dezinformărilor lansate pe această rețea de socializare.

„Acest proiect a venit ca urmare a implicării Federației Ruse în alegerile din 2016. Este un instrument oferit de Facebook pe care îl folosim. Este practic o listă de știri distribuite pe Facebook, dar în privința cărora planează suspiciunea că ar conține infromații false sau ar urmări trunchierea realității și dezinformarea cetățenilor. Avem doi angajați în echipa noastră care se ocupă numai de verificrea acestor sute de știri identificate și transmise de Facebook ca fiind false sau potențial false. Din martie și până în prezent am publicat peste 120 de articole în care am demascat minciunile lansate prin aceste știri. Lucrul la un astfel de material poate dura o oră, dar poate dura și 3-4 zile”, spune Eugene Kiely, director FactCheck.org.

Pentru realizarea acestui proiect, în 2018, FactCheck.org a primit de la Facebook circa 189 de mln de dolari, fiind astfel a doua cea mai mare sursă de venit a instituției după Fundația Annenberg.

...

„Noi îi lăsăm pe oameni să-și dea seama singuri cât de mare este minciuna. Reportajele noastre de obicei sunt mai lungi, mai complexe, mai profunde și mai detaliate. Criteriile după care se ghidează jurnaliștii noștri atunci când scriu un astfel de material, oricine le poate consulta chiar la noi pe site pentru a se convinge de corectitudinea noastră”, a mai adăugat Kiely.

*Acest material a fost realizat ca urmare a unei vizite de studiu în SUA, organizată în cadrul programului Moldova Media CO-OP, finanțat de Departamentul de Stat.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.