„Pe lângă faptul că noi ne extindem pe piețele europene și, în general, în alte piețe, pe lângă prețul mai bun care ni se oferă, activitatea din livadă este mai eficientă”, a declarat producătorul agricol Elena Ignat.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol, până la livrarea fructelor și legumelor pe piață. „Acest certificat impulsionează și îți dă o credibilitate mai mare pe piața din UE și desigur pe piața din RM”, a subliniat directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Doi fermieri au reușit să obțină și certificatul Global GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a companiilor. „Noi producem cireșe, caise și prune. Astăzi, compania noastră poate deja să exporte în orice colț al lumii”, a spus unul dintre ei, Ion Ionaș. „Având așa o certificare, ne putem menționa pe piață că suntem producători serioși, producători responsabili de ceea ce producem”, a adăugat Ion Tulei, cel de-al doilea producător care s-a ales cu Global GRASP.

Agricultorii au fost ghidați în cadrul unui proiect al misiunii USAID, susținut de Kaufland Moldova.

„Această muncă grea pe care acești producători au făcut-o demonstrează un angajament clar de a oferi consumatorului un produs sigur de fiecare dată”, a menționat directorul interimar USAID Moldova, Lynn Vega.

„Susținem programele de dezvoltare a producătorilor locali, pentru că vrem ca pe rafturile magazinului Kaufland clienții să aibă parte de cele mai bune produse la cel mai bun raport calitate-preț”, a declarata managerul PR&Comunicare de la Kaufland Moldova, Cristina Aramă.

Certificatele sunt valabile timp de 12 luni. Producătorii vor fi nevoiți să urmeze aceeași pași anul viitor. În Moldova, standardele GlobalGAP sunt implementate din 2006. De atunci, circa 30 de producători au fost certificați.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.