Candidații care vor să participe la parlamentare, atât pe circumscripție, cât și pe liste de partid, trebuie să dovedească de două ori că sunt integri

Candidații care vor să participe la parlamentare, atât pe circumscripție, cât și pe liste de partid, trebuie să dovedească de două ori că sunt integri
Foto: Europa Liberă


Pentru prima dată în istoria scrutinelor moldovenești, candidații la alegeri trebuie să obțină și să depună certificate de integritate. Documentul care conține informații despre integritatea candidatului pentru ultimii 3 ani urmează să fie solicitat personal de către candidat la ANI și depus, tot personal, la CEC sau la Consiliul Electoral de Circumscripție. Candidații care vor să-și încerce puterile atât pe listele de partid cât și pe circumscripții uninominale vor trebui să dovedească de două ori că sunt integri. Vestea s-a dovedit a fi o surpriză pentru unii actori electorali, care consideră această cerință „o chestiune birocratică”.

Ce este certificatul de integritate

Certificatul de integritate a fost introdus în anul 2017, argumentându-se necesitatea de creare al unui filtru de integritate pentru viitorii demnitari și funcționari publici. El conține informații pentru ultimii 3 ani despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate constatate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, care rezultă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) sau din hotărârile judecătorești rămase definitive.

Cum se depune certificatul de integritate

Pentru funcţia de deputat în Parlament, candidații trebuie să depună, la sediul ANI, cereri de eliberare a certificatului de integritate, semnate personal, cu anexarea copiei buletinului de identitate, de către solicitant sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit printr-o procură autentificată notarial. Însă nici pe site-ul ANI, nici în Codul Electoral nu scrie că un candidat trebuie să aducă două certificate de integritate dacă vrea să candideze pe listele de partid și pe circumscripție. Noutatea a fost semnalată de liderii blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu.

Integritatea, confirmată de două ori

„ANI deja își bate joc de oameni. Când unii colegi de-ai noștri au mers și au făcut solicitare pentru a obține certificate de integritate la ANI, nu le-a spus nimeni că dacă vor să candideze și pe listă, și pe circumscripții au nevoie de două certificate. Deci aceeași persoană același Parlament, dar două certificate. Acum imaginați-vă că cineva de la Cahul a luat un certificat și va mai trebui să vină o dată să mai ia și al doilea”, declara Maia Sandu la emisiunea „Politica” de la TV8.

Acest aspect a fost confirmat și de juristul PAS, Sergiu Litvinenco. „Când s-au depus cereri de certificate, nimeni nu a întrebat daca e nevoie de unul sau de două certificate. Probabil ANI abia acum și-au dat seama de asta. Ei nu s-au gândit să stabilească în regulament o copie sau al doilea exemplar, și acum oamenii sunt nevoiți să facă un nou drum la Chișinău pentru al doilea certificat”, a declarat Litvinenco solicitat de Agora.

Sunt voci care afirmă, însă, că e nevoie chiar de mai mult. Trebuie să se elibereze cel puțin trei certificate de integritate, consideră directorul Asociației Promo-LEX, Pavel Postică. „Unul să se păstreze la ANI și două să se elibereze candidaților pentru a li se asigura dreptul de a participa atât pe partea proporțională, cât și pe uninominală, mai ales că pe partea uninominală actele se depun la Consiliul Electoral de Circumscripție și nu la CEC”, a mai adăugat Postică.

Ce spune Codul Electoral

În recent modificatul Cod Electoral se pomenește de un singur certificat de integritate, eliberat, în condiţiile legii, de către Autoritatea Naţională de Integritate. De asemenea, într-un comunicat oficial al ANI la fel se scrie despre un singur certificat.

Certificatele de integritate eliberate de ANI înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor conține date pentru perioada decembrie 2015 - 2018. În această perioadă, ANI a trecut printr-o reformă instituțională și a emis acte de constatare doar în perioada decembrie 2015 - iulie 2016


Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Zece decese și încă 649 de cazuri de COVID-19 în R. Moldova

Zece decese și încă 649 de cazuri de COVID-19 în R. Moldova

Reacția ministrului Justiției la decizia CSM de a accepta cererile a cinci magistrați vizați în dosarul „Laundromat”: „Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem”

Reacția ministrului Justiției la decizia CSM de a accepta cererile a cinci magistrați vizați în dosarul „Laundromat”: „Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem”

Prim-vicepreședinta PUN, Ana Guțu, va candida la alegerile parlamentare din România

Prim-vicepreședinta PUN, Ana Guțu, va candida la alegerile parlamentare din România

Advertoriale
AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Hai să ne lansăm în drum! De unde s-au „catapultat” în campanie candidații și cât de reale le sunt promisiunile
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Te pregătești de Halloween? Vezi câteva idei cum ai putea decora un dovleac: haios și...
 • Trenduri pentru 2021 în materie de inele de logodnă propuse de brandurile celebre
Cele mai populare
 • 1
  Dodon spune că o bătrână a ghicit în ouă că va câștiga din primul tur (FOCUS)
 • 2
  De la 1 ianuarie 2021, persoanele fizice ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobânzile bancare
 • 3
  Donald Trump ar fi fost însoțit de o dublură a soției sale. Vezi cum arată Melania
 • 4
  Renato Usatîi, huiduit la o întâlnire electorală din Găgăuzia: „Ce ai făcut pentru Găgăuzia? Balabol” (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.