„A fost lansat proiectul „Un doctor pentru tine” în cadrul căruia au fost oferite consultații la peste 30 000 de persoane din toate regiunile țării.  18,6 milioane de lei au fost investiți pentru procurarea echipamentelor medicale performante.  A fost lansat programul de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. Campania „O nouă viață”, asigurarea familiei cu bunuri necesare la nașterea copiilor.  A fost majorată de la 5300 la 5645 indemnizația unică la naștere și au beneficiat de această indemnizație în jur de 35 000 de persoane”, a declarat Silvia Radu.

Ministrul Sănătății a prezentat și câteva dintre planurile de viitor pe care le are instituția:

„Reforma Centrului Național al Asistenței Medicale va fi implementată în anul 2019. Ne propunem să adaptăm acest sistem la standartele europene și să facem o reorganizare internă a structurii. Vom continua renovarea subdiviziunilor medicale de urgență. În acest an au fost renovate 35 de subdiviziuni din zonele centru, sud și Găgăuzia”.

Deși este de părere că Ministerul Sănătății nu a înregistrat niciun eșec în activitate, Radu recunoaște că există unele aspecte care nu merg chiar ca la carte.

„Nu cred că putem vorbi despre eșecuri. Sunt multe de făcut în toate aceste domenii. Ceea ce eu am reușit să descoper ca o preocupare majoră, sunt rândurile care mi se par artificial create pentru executarea operațiilor la endoprotezare și cataractă. Nu știu dacă aș putea să-l numesc eșec, dar cel puțin faptul că s-au acumulat pe parcursul a zece ani un rând de peste opt mii de persoane și faptul că astăzi în Republica Moldova capacitatea de intervenție este de trei ori mai mare decât necesitatea anuală. Am făcut un studiu statistic și am văzut că nu se înregistrează mai mult de o mie de persoane pentru endoprotezări, iar capacitatea pe care am calculat-o este de trei mii. Asta înseamnă că aceste rânduri nu trebuie să existe”, a declarat ministrul Sănătății.

Radu a precizat că Ministerul va apela la specialiști din afara țării pentru a rezolva problemele acestui rând artificial creat.

O altă problemă semnalată de către oficial este faptul că avem în țară spitale pustii în proporție de 80% și medici care nu-și exercită practica conform standartelor internaționale.

Silvia Radu a fost numită în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în luna octombrie a anului curent.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!