„Anii trecuți depindeam foarte mult de Federația Rusă. Anul trecut și anul acesta ne-am axat foarte mult pe UE. Chiar pot să confirm, toate prunele companiei noastre au fost exportate în acest an în UE: Polonia, România și Germania. E un pic mai dificil să intri pe o piață nouă din unele considerente. Mulți nu știu limba engleză și le vine foarte greu pentru a comunica între ei. Până la urmă nu e atât de greu, sunt aceleași proceduri. În ceea ce ține de procedurile vamale, pot să spun că e mai ușor un pic în UE decât în Federația Rusă”, a declarat exportatorul de cireșe, caise și prune, Ion Ionaș.

„Acum noi exportăm în Bangladesh, Quatar și Arabia Saudită. Deja sperăm să exportăm și în țările europene. Marea majoritate exportă în Rusia, dar acolo prețurile nu acoperă cheltuielile pe care le facem noi pentru măr și pentru calitate. Noi oferim calitate, noi vrem și preț”, a spus un alt producător, Elena Ignat.

„Am trimis un container spre Uman, o destinație destul de nouă. Încep săptămâna asta să trimit câteva containere spre Israel. Chiar mâine încep să fac un container pentru Bangladesh. Mai sunt cerințe spre Dubai și alte piețe. Iarăși avem cerințe și din Federația Rusă, care este o piață tradițională pentru noi și având relații, cunoscând piața, rețelele de acolo, nu ar fi corect să nu mergem acolo cu produse calitative. Noi am fost în piața UE, anul trecut am exportat în Belgia o cantitate destul de impunătoare de mere din cauză că UE nu a avut destulă recoltă de mere. Anul curent cu toții știm că recolta e foarte mare și în UE, și în RM, dar chiar peste tot. Nu avem încă cerințe, dar dacă apar, neapărat mergem. Nu am dezvoltat în ultimii ani alte căi, nu am găsit alte piețe și asta cred că e o problemă internă a noastră, a producătorilor. Ne-am bazat mereu pe piața Rusiei. Nu e o piață rea, e o piață foarte bună, dar trebuie să căutăm alte piețe”, a menționat producătorul Ion Tulei.

Cei trei producători se numără printre cei care au obținut certificatele GlobalGAP, care confirmă siguranța alimentelor. Documentele reprezintă o condiție obligatorie pentru fermierii orientați, în special, spre exportul în Uniunea Europeană. Mai mult, Ion Ionaș și Ion Tulei au obținut  și certificatul Global GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a companiilor.

În perioada ianuarie-octombrie 2018, Moldova a exportat mărfuri în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari, cu 15,6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. 69,5% din acestea au mers pe piața UE, iar restul – în țările CSI.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!