Silvia Radu, despre extinderea serviciului de dializă: „Statul nu-și permite să crească investițiile în acest domeniu, pe când sectorul privat o poate face”

Silvia Radu, despre extinderea serviciului de dializă: „Statul nu-și permite să crească investițiile în acest domeniu, pe când sectorul privat o poate face”

Serviciul de dializă va fi prestat atât de către instituțiile statului, cât și de către instituțiile private. Ministrul Sănătății, Silvia Radu, a explicat în cadrul unei conferințe de presă motivele pentru care a fost luată această decizie. Potrivit oficialului, sistemul de sănătate nu poate să gestioneze cererea mult prea mare care parvine în fiecare an din partea pacienților cu boli renale. Totodată, Radu dă asigurări că solicitarea de a face o schimbare în acest sens a venit atât din partea instituțiilor medicale din țară, cât și din partea pacienților.

„Acest serviciu va fi prestat atât de către instituțiile statului cât și de prestatorii privați. Avem o problemă destul de mare în Republica Moldova la acest capitol. Dacă vorbim despre dializă, sunt peste 2000 de pacienți care au nevoie de acest serviciu, iar în prezent acest serviciu este acoperit doar cu 20% din necesitățile pe care le avem în țară. Acele instituții de stat și acele servicii private pe care le avem prestează doar 20% din necesitatea existentă în Republica Moldova”, a declarat Silvia Radu.

Potrivit ministrului Sănătății, un simplu calcul arată cât de mici sunt posibilitățile statului atunci când vine vorba despre procedurile de dializă:

„Avem 2000 de pacienți, dacă înmulțim la 3 intervenții pe săptămână, avem 52 de săptămâni într-un an, avem nevoie de aproximativ 300 000 de ședințe, iar în anul 2017 au fost prestate 74 de mii de ședințe atât de către stat cât și de către prestatorii privați”.

Mai mult, Silvia Radu susține că extinderea serviciilor de dializă a fost o cerere bilaterală.

„Atât la solicitarea pacienților cât și la solicitarea instituțiilor, am decis să extindem acest serviciu. Pentru procurarea echipamentelor sunt necesare investiții majore, iar astăzi statul nu-și poate permite să crească investițiile în acest domeniu, pe când sectorul privat o poate face”, a explicat ministrul.

Oficialul a subliniat că serviciul de dializă va fi oferit conform unor tarife reglementate prin lege. Prețurile per ședință vor fi aceleași atât la spitalele de stat, cât și la cele private.

În context, Radu a vorbit și despre transmiterea serviciului de radiologie în gestiunea sectorului privat:

„Cât despre radioterapie și acceleratoarele lineare necesare pentru efectuarea controaleleor și prevenirii și combaterii cancerului, avem acoperit un procent minim de intervenții de aproximativ 20% din necesități. Avem un necesar de 63000 de ședințe, iar un dispozitiv costă în jur de 2-3 milioane de euro. Pentru acoperirea cererii existente avem nevoie de aproximativ 6 dispozitive de acest gen, ceea ce ar presupune o investiție între 15-18 milioane de euro.

Ministrul Sănătății a precizat că reforma este gândită pentru a le oferi mai multe șanse bolnavilor de cancer din țara noastră.

Dacă există o posibilitate din partea sectorului privat de a face această investiție, este mult mai simplu pentru noi să plătim acest serviciu în baza acelorași tarife pentru a offeri pacienților acest serviciu și de a nu-i impune să meargă peste hotare pentru a-și face aceste investigații”, a spus Silvia Radu.

Miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, Ministrul Sănătății a propus spre aprobare modificarea a două hotărâri care prevăd transmiterea în gestiunea privaților a serviciului de dializă pentru 25 de ani și a serviciului de radiologie pentru 45 de ani.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.