„Atragem atenția asupra faptului că există o majorare continuă a numărului de alegători în Registrul de Stat al Alegătorilor. Din punctul nostru de vedere, este o situație inexplicabilă, în condițiile depopulării prin emigrare a țări, atunci când mulți cetățeni pleacă din țară renunțând la cetățenie, dar și în condițiile în care, din anul 2000, se înregistrează mai multe decese decât nașteri în Republica Moldova. În acest sens, majorarea numărului de alegători este un lucru straniu”, a declarat expertul Promo-LEX, Pavel Postică, în timpul conferinței de presă privind perioada pre-electorală. 

Totodată, Promo-LEX atenționează opinia publică asupra faptului că numărul alegătorilor care nu dețin nici domiciliu, nici reședință a crescut cu 55 207 de persoane, motiv pentru care mai mulți cetățeni se pot pomeni fără dreptul de a-și alege candidații în circumscripțiile unionominale. 

Anterior, șefa direcției Acte de Identitate de la Agenția Servicii Publice, Svetlana Rotari, a declarat că, în cazul în care un moldovean cu dubla cetățenie decedează peste hotare, el nu poate fi radiat din Registrul de Stat al Populației, atât timp cât autoritățile statului străin nu le comunică autorităților moldovene faptul decesului. 

„În această situație, organele altui stat nu ne vor comunica și nu vom avea posibilitatea să-l radiem din Registrul de Stat al Populației, în afară de cazurile când o rudă a persoanei decedate solicită transcrierea actului”, a precizat Svetlana Rotari în timpul evenimentului „Listele electorale. Mituri și Realități”

De menționat că sistemul electoral din Republica Moldova prevede înregistrarea pasivă a alegătorilor, atunci când cetățenii sunt incluși în liste de o singură autoritate a statului și nu în urma unei solicitări online făcute cu câteva săptămâni înainte de alegeri, așa cum e cazul în SUA și alte țări. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!