Amnesty International solicită autorităților publice să pună capăt suprimării spațiului civic și intoleranței față de opiniile percepute ca fiind critice la adresa guvernării. În 2018, ONG-ul a înregistrat mai multe abateri și încălcări din partea instituțiilor de stat, care au dus la limitarea drepturilor mai multor persoane:

Hărțuirea și intimidarea organizațiilor neguvernamentale și jurnaliștilor

Raportul Amnesty International semnalează Partidul Democrat și Partidul Șor în rândul formațiunilor care au o atitudine ostilă față de jurnaliștii care le critică. 

„Prin retorica lor, unii politicieni din Partidul Democrat de la guvernare, dar și aliații acestuia au urmărit  discreditarea și, în unele cazuri, hărțuirea și intimidarea celor care îi critică, inclusiv a apărătorilor drepturilor omului, altor activiști, jurnaliști independenți și organizații ale societății civile”, scrie în comunicatul organizației. 

Amnesty International atrage atenția asupra faptului că autoritățile nu au condamnat și nici nu au investigat declarațiile lui Ilan Șor la adresa unor jurnaliști, făcute la 20 iulie în timpul unui protest. Printre altele, primarul de Orhei a declarat atunci: „Promit: fiecare din ei va atârna de Arca de Triumf. Fiecare din ei. Și toată lumea va putea face ce va dori cu ei. …. Noi îi vom zdrobi, îi vom sugruma”. 

Încălcarea principiului nereturnării în țara de origine, în cazul pericolului iminent de tortură, tratamente inumane și degradante

Potrivit celor de la Amnesty, instituțiile statului au comis mai multe încălcări în cazul îndepărtării celor șapte profesori turci, angajați ai liceelor „Orizont”. 

„Autoritățile moldovenești au reținut aceste persoane și le-au îndepărtat forțat în Turcia, în aceeași zi, fără a le da posibilitatea de a contesta decizia”, scrie în raport. 

 Condițiile de detenție și asistența medicală proastă în sistemul penitenciar

Cazurile lui David Davitean și Serghei Cosovan, doi deținuți din instituțiile penitenciare nr. 13 și 16, scot în evidență dificultățile cu care se confruntă deținuții cu probleme grave de sănătate, afirmă ONG-ul.

„Amnesty International a solicitat Procuraturii Generale a Republicii Moldova, la data de 18 iulie, comentarii pe marginea acestor cazuri, dar, până în prezent, a primit doar un răspuns verbal de la serviciul de presă al Procuraturii Generale, prin care este negat faptul că starea de sănătate a lui Cosovan îi pune viața în pericol, iar plasarea lui în arest preventiv nu va fi reexaminată în baza condiției stării de sănătate”, se menționează în raport.

Evacuarea forțată a protestatarilor în Ziua Independenței

La 27 august, poliția a evacuat forțat protestatarii pașnici din centrul municipiului Chișinău unde aceștia s-au întrunit pentru a sărbători Ziua Independenței, cu motivația pretinsă că mitingul împiedica desfășurarea ceremoniei oficiale, care a avut loc în același timp”, scrie Amnesty International.

În contextul tuturor celor menționate mai sus, dar și în condițiile apropierii alegerilor parlamentare din februarie 2019, Amnesty International solicită autorităților să-și asume angajamente concrete de a respecta, proteja și promova drepturile economice, sociale și culturale și de a aborda încălcarea drepturilor civile și politice ale cetățenilor. 

Accesați pagina ONG-ului pentru mai multe detalii despre raport. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!