Președintele nu are cuvântul decisiv. Curtea, despre rolul lui Dodon în securitate și apărare națională

Președintele nu are cuvântul decisiv. Curtea, despre rolul lui Dodon în securitate și apărare națională

În materie de apărare națională, Parlamentul dispune de o competență legislativă exclusivă. Este concluzia Curții Contituționale, care a examinat o sesizare depusă de șeful statului Igor Dodon. Mai exact, președintele s-a întrebat dacă pot adopta deputații documente de politici privind apărarea națională în lipsa acordului său, acesta fiind comandant Suprem al Forțelor Armate. „Președintele poate propune, eventual, anumite măsuri, fără a avea însă cuvântul decisiv”, a notat Înalta Curte.

1) Este competent Parlamentul să adopte documente de politici privind apărarea națională în lipsa acordului comandantului Suprem al Forțelor Armate și/sau al Guvernului?

Curtea a decis că, în materie de apărare națională, Parlamentul dispune de o competență levislativă exclusivă. „Președintele nu poate fi plasat într-o ierarhie a autorităților statale. El nu poate concura cu alte autorități. Din perspectiva Constituției, nu există o concurență între Președinte și Parlament în privința adoptării de politici privind apărarea națională. Singurul care adoptă, în ultimă instanță, asemenea politici, este Parlamentul”, au precizat magistrații constituționali.

2) Poartă răspundere personală președintele pentru capacitatea de apărare a statului?

Constituția nu prevede o răspundere a președintelui pentru capacitatea de apărare a statului, a conchis Curtea. Magistrații au adăugat că Parlamentul ar putea adopta o lege prin care șefului statului i-ar reveni o asemenea răspundere.

3) Este competent președintele, având în vedere atribuțiile sale în domeniul apărării, să aprobe alte măsuri privind securitatea și apărarea națională, care nu au fost incluse și/sau nu au fost aprobate de către Parlament?

„Președintele Republicii Moldova este competent să întreprindă în materie de securitate și de apărare națională doar măsurile care sunt prevăzute și îi sunt permise potrivit legii”, a decis Curtea.

4) Este constituțională procedura prin care a fost adoptată Strategia Națională de Apărare și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia?

Magistrații au recunoscut constituțională această procedură. „Documentele de politici se aprobă prin hotărâre de către Guvern, iar în cazul în care implementarea acestor politici presupune implicarea unor autorități administrative care nu se află în subordinea Guvernului, aceste documentele de politici sunt aprobate de către Parlament. Singura autoritate în măsură să decidă în privința tipului de act adoptat este Parlamentul”, a precizat Curtea.

Hotărârea a fost pronunțată de noua componență a Curții Constituționale, care îi are în fotolii de magistrați pe nașa lui Vlad Plahotniuc, Raisa Apolschii, fostul director SIS comunist, Artur Reșetnicov, și fostul procuror general Corneliu Gurin.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.