TOP cinci succese economice care au marcat anul 2014

TOP cinci succese economice care au marcat anul 2014
Foto: captura foto


Anul economic 2014 a fost marcat de prevalarea intereselor de economie politică asupra politicilor economice din Republica Moldova. Totuși, pe fondul mai multor tendințe îngrijorătoare, economia moldovenească se pare că a reușit să înregistreze o creștere respectabilă de 4,7% în primele trei trimestre, față de anul precedent. De asemenea, intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE a permis creșterea impresionantă a exporturilor mai multor produse agroalimentare spre piața UE.

Adoptarea noului Cod al educației urmează să aducă un suflu nou în sistemul educațional și să susțină eforturile Ministerului Educației de a face sistemul mai flexibil, mai transparent și mai bine ancorat în necesitățile țării; iar punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Ungheni este un pas mic, dar important spre consolidarea securității energetice a țării.

Centrul Analitic Independent Expert-Grup a făcut radiografia economică a anului 2014 și a întocmit top cinci succese economice din acest an.

1. Semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană

Deși înțelegem că un succes adevărat va fi realizarea prevederilor Acordului respectiv, nu putem neglija importanța semnării, ratificării și intrării în vigoare a acestuia pe parcursul anului 2014, fapt ce a elevat relațiile bilaterale cu UE - cel mai important partener economic și comercial al Republicii Moldova - spre un nivel calitativ superior. Totodată, este important că aceasta a avut loc în pofida presiunilor exercitate de Federația Rusă și a crizei din Ucraina.

2. Eliminarea de către UE a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova

Decizia UE de a elimina vizele, intrată în vigoare pe 28 aprilie 2014, s-a datorat angajamentului politic din partea autorităților moldovenești, dar și a presiunilor de ordin geopolitic la nivel regional. Aceasta a permis moldovenilor posesori de pașapoarte biometrice să circule liber (90 zile timp de jumătate de an) în țările UE și în zona Schengen (30 de țări). Potrivit datelor oficiale disponibile, de la eliminarea vizelor circa 300 mii de cetățeni au vizitat țările europene, deocamdată înregistrându-se un număr foarte mic de interdicții de călătorie. Acesta a avut și primele rezultate economice pozitive. Astfel, pe parcursul primelor 3 trimestre ale anului curent, cetățenii moldoveni peste hotare au procurat bunuri și servicii în valoare de peste 3 miliarde MDL sau cu 7,2% mai mult față de aceeași perioadă din 2013.

Printre efectele pozitive a liberalizării vizelor cu UE se numără și sporirea interesului populației din regiunea transnistreană pentru pașapoartele moldovenești (cel puțin 5000 de acte emise în perioada ianuarie-aprilie 2014).

3. Creștere economică în condiții dificile

Economia moldovenească a crescut în primele trei trimestre ale anului curent: +4,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult decât atât, rata de creștere a accelerat de
la 4,8% în primul trimestru, la 5,4% în trimestrul doi și 5,7% în trimestrul trei.

Potrivit experților, creșterea respectivă nu este una sustenabilă, fiind alimentată de factori
temporari. Astfel, condițiile climaterice favorabile au impulsionat producția agricolă, care pe fondul restricțiilor comerciale ale Federației Ruse, a contribuit la creșterea comerțului intern cu amănuntul și ridicata și la creșterea stocurilor; proiectele infrastructurale demarate cu suportul partenerilor de dezvoltare au contribuit la creșterea formării brute de capital fix în domeniul construcțiilor; iar deprecierea monedei naționale a descurajat importatorii și a încurajat (deși marginal) exportatorii.

4. Primii pași spre o securitate energetică

Lansarea gazoductului Iași-Ungheni, pe 27 august 2014, a creat premise esențiale pentru
diversificarea surselor energetice pe termen mediu și lung. Pe lângă diminuarea dependenței
energetice față de unicul furnizor de gaze, reprezentat de Federația Rusă, gazoductul permite
conectarea țării la piața energetică europeană. Aceasta constituie o contribuție majoră la
securitatea energetică națională, ce are loc în paralel cu eforturile UE de unificare a propriei piețe energetice și de integrare a infrastructurii din domeniu, cu scopul stabilirii unei Uniuni Energetice. Capacitatea de livrare a gazoductului poate acoperi deocamdată doar 1/3 din necesitățile de gaze naturale. Cu toate acestea, volumul estimat poate genera competiție pe piața locală a gazelor naturale, creând oportunități economice și ca urmare reducerea prețurilor pentru consumatori.

5. Adoptarea noului Cod al Educației

Adoptarea Codului Educației, în iulie 2014, poate fi considerat drept un punct de reper crucial în procesul de modernizare a domeniului educației. Codul este focusat pe 3 obiective majore: sporirea calității educației, asigurarea accesului la studii, creșterea relevanței studiilor. Un accent aparte este acordat autonomiei universitare, concomitent cu responsabilizarea instituțiilor universitare prin constituirea unor organe colective de conducere și administrare. Reforma dată urmărește stimularea competiției între instituțiile de învățământ superior, evaluarea performanței cadrelor didactice și încorporarea principiilor educației bazate pe merite, cunoștințe și performanță.

Inovațiile noului Cod numără introducerea conceptului de studiere pe parcursul vieții, principiul învățământului dual, transparența privind performanțele fiecărei școli în parte, dar și popularizarea limbilor de circulație internațională, în particular - limba engleză. Reformele preconizate ar permite o ajustare graduală a sistemului și procesului educațional la cerințele economiei naționale. Cu toate acestea, există riscul unei rezistențe majore din partea sistemului vechi, dar și constrângeri ce țin de resursele umane și cele financiare.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.