De la icoane pe Facebook până la Muntele Athos. Cât de mult se conduce Dodon de propria afirmație precum că „religia nu trebuie să se implice în treburile statului”

De la icoane pe Facebook până la Muntele Athos. Cât de mult se conduce Dodon de propria afirmație precum că „religia nu trebuie să se implice în treburile statului”
Foto: Igor Dodon

La conferința de presă dedicată celor doi ani de mandat, președintele Igor Dodon a rostit, la un moment dat, o afirmație care pare să se bată cap în cap cu multe din acțiunile sale: „Religia nu trebuie să se implice în activitatea statului”. L-am întrebat pe președinte cum se leagă cu această afirmație sfințirea președinției, participarea sa la Marșul Familiei organizat de Mitropolie, călătoriile pe muntele Athos și susținerea pe care i-a acordat-o Mitropolitul Vladimir în campania din 2016. Mai mult, am fost curioși să aflăm dacă biserica ar putea influența astfel decizia alegătorilor la viitorul scrutin, însă la această întrebare nu am primit răspuns. 

Sfințirea președinției - „tradiție moldovenească”

Iată ce a declarat președintele despre decizia de a sfinți clădirea președinției, reparată de turci.

„La noi la moldoveni e un obicei foarte bun, încă din strămoși, care sper că va continua pe viitor. Întrați în orice casă, orice sat și o să vă spună că atunci când se construiește sau se repară ceva, vine preotul și sfințește. Așa-i la noi la moldoveni, e o tradiție. Eu mă consider moldovean și am luat decizia ca de Sfântul Nicolae, o sărbătoare creștină importantă, să fie sfințită de Mitropolitul Vladimir această instituție. Apropo, în premieră, s-a trecut prin fiecare birou, de sus până jos, așa ceva nu a mai fost până acum. Și cred că e un lucru bun. Așa cum sunt tradițiile noastre moldovenești. Este asta o implicare în politică? Asta deja e prea de tot. Dar atunci când se merge în comisariate și se sfințește? Asta tot e implicare în politică? Sunt tradiții și sunt binevenite. Sau, când în unele state europene patriarhul sau papa de la Roma vine la inaugurarea regilor sau șefilor statului? Ce, asta e implicare în treburile statului? E vorba de tradițiile noastre naționale pe care trebuie să le păstrăm, suntem o țară ortodoxă”, a declarat Igor Dodon.

Campanie pentru Dodon de la Mitropolit

I-am amintit și despre toamna anului 2016, când Mitropolitul Moldovei Vladimir îi făcuse campanie pe atunci liderului PSRM Dodon, în pragul alegerilor prezidențiale. Capul bisericii ortodoxe i-a îndemnat pe alegători să îl voteze pe socialist la alegerile din 30 octombrie, pentru că Dodon ar fi singurul candidat care se poziționează ca un apărător al valorilor creștine și un promotor al tradițiilor ortodoxe.

„Cât despre 2016, eu nu cred că a fost implicare, este poziția mea. Eu cred că fiecare cetățean din RM poate să se expună public sau nu care sunt viziunile sale. Suntem o țară democratică. Sau introducem cenzura și gata, nu permitem?”, a întrebat liderul neoficial al socialiștilor.

Aparițiile lui Dodon alături de biserică

În campania electorală pentru prezidențiale, pe lângă susținerea Mitropolitului Vladimir, un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, au îndemnat cetățenii să îl voteze în turul doi pe Igor Dodon. Clericii argumentau că Dodon susține Biserica Ortodoxă, în timp ce Maia Sandu ar reprezenta un „pericol pentru Biserică”. La scurt timp după aceasta, Dodon a mers la Fălești pentru a se vedea cu susținătorii săi, afirmând că „Biserica Ortodoxă este unul din pilonii de bază ai statalității Republicii Moldova”.

În 2017, Dodon a mers la Briceni unde s-a văzut cu 100 de preoți și a donat 8.000 de manuale religioase. „Ortodoxia este piatra de temelie a statalităţii moldoveneşti”, declara președintele laic. În același an, în ziua canonizării lui Ștefan cel Mare, Igor Dodon a înmânat decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei. 2017 a fost și primul an de pelerinaj al lui Dodon pe Muntele Athos. „Cu Doamne ajută. Mergem pe Sfântul Munte Athos. Ne vom ruga pentru Moldova și bunăstarea poporului nostru”, spunea atunci fostul socialist. El și-a repetat pelerinajul și în 2018, însă nu înainte de a participa la Marșul pentru susținerea familiei tradiționale, organizat de Mitropolia Moldovei. 

Pe lângă întrevederi cu clerul, Dodon postează adesea și pe Facebook mesaje cu tentă religioasă. Doar în decembrie, Dodon a postat trei mesaje dedicate sărbătorilor religioase și a atașat fotografiile unor icoane (aici, aici și aici).

Libertatea practicării religiei în Republica Moldova este garantată și protejată de Constituția statului. Art.31 din Constituție stabilește: „Cultele religioase sînt autonome, separate de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri și în orfelinate”.

Vezi și aceste știri
„Închide gura!” sau „N-avem voturi? Cere pauză”. Cum s-au votat două proiecte la ședința Parlamentului (FOCUS)

„Închide gura!” sau „N-avem voturi? Cere pauză”. Cum s-au votat două proiecte la ședința Parlamentului (FOCUS)

A început operațiunea de evacuare a mașinilor abandonate din Chișinău

A început operațiunea de evacuare a mașinilor abandonate din Chișinău

Decizia prin care Zagorodnîi a fost demis, anulată de instanță

Decizia prin care Zagorodnîi a fost demis, anulată de instanță

Advertoriale
MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Cu ce cadou să-ți surprinzi iubitul de Dragobete? Te ajută cu idei Rozetka.md

Cu ce cadou să-ți surprinzi iubitul de Dragobete? Te ajută cu idei Rozetka.md

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un copil de 6 ani i-a lăsat fără replică și fără al treilea Golden Buz pe jurații...
 • Bulimia și ce are cu ea Instagramul. Ce spun psihologul și nutriționistul despre efectele...
Cele mai populare
 • 1
  Morari: Procurorul care investiga cazul „Metalferos” ar fi fost intimidat de directorul financiar al companiei
 • 2
  Reacția Mitropoliei Moldovei privind scandalul legat de biserica de pe teritoriul grădiniței nr.150: „Să vă fie frică de Dumnezeu”
 • 3
  Fostul șef al Air Moldova, demis pentru „management defectuos”, conduce o nouă companie avia