La conferința de presă dedicată celor doi ani de mandat, președintele Igor Dodon a rostit, la un moment dat, o afirmație care pare să se bată cap în cap cu multe din acțiunile sale: „Religia nu trebuie să se implice în activitatea statului”. L-am întrebat pe președinte cum se leagă cu această afirmație sfințirea președinției, participarea sa la Marșul Familiei organizat de Mitropolie, călătoriile pe muntele Athos și susținerea pe care i-a acordat-o Mitropolitul Vladimir în campania din 2016. Mai mult, am fost curioși să aflăm dacă biserica ar putea influența astfel decizia alegătorilor la viitorul scrutin, însă la această întrebare nu am primit răspuns.
Sfințirea președinției - „tradiție moldovenească”
Iată ce a declarat președintele despre decizia de a sfinți clădirea președinției, reparată de turci.
„La noi la moldoveni e un obicei foarte bun, încă din strămoși, care sper că va continua pe viitor. Întrați în orice casă, orice sat și o să vă spună că atunci când se construiește sau se repară ceva, vine preotul și sfințește. Așa-i la noi la moldoveni, e o tradiție. Eu mă consider moldovean și am luat decizia ca de Sfântul Nicolae, o sărbătoare creștină importantă, să fie sfințită de Mitropolitul Vladimir această instituție. Apropo, în premieră, s-a trecut prin fiecare birou, de sus până jos, așa ceva nu a mai fost până acum. Și cred că e un lucru bun. Așa cum sunt tradițiile noastre moldovenești. Este asta o implicare în politică? Asta deja e prea de tot. Dar atunci când se merge în comisariate și se sfințește? Asta tot e implicare în politică? Sunt tradiții și sunt binevenite. Sau, când în unele state europene patriarhul sau papa de la Roma vine la inaugurarea regilor sau șefilor statului? Ce, asta e implicare în treburile statului? E vorba de tradițiile noastre naționale pe care trebuie să le păstrăm, suntem o țară ortodoxă”, a declarat Igor Dodon.
Campanie pentru Dodon de la Mitropolit
I-am amintit și despre toamna anului 2016, când Mitropolitul Moldovei Vladimir îi făcuse campanie pe atunci liderului PSRM Dodon, în pragul alegerilor prezidențiale. Capul bisericii ortodoxe i-a îndemnat pe alegători să îl voteze pe socialist la alegerile din 30 octombrie, pentru că Dodon ar fi singurul candidat care se poziționează ca un apărător al valorilor creștine și un promotor al tradițiilor ortodoxe.
„Cât despre 2016, eu nu cred că a fost implicare, este poziția mea. Eu cred că fiecare cetățean din RM poate să se expună public sau nu care sunt viziunile sale. Suntem o țară democratică. Sau introducem cenzura și gata, nu permitem?”, a întrebat liderul neoficial al socialiștilor.
Aparițiile lui Dodon alături de biserică
În campania electorală pentru prezidențiale, pe lângă susținerea Mitropolitului Vladimir, un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, au îndemnat cetățenii să îl voteze în turul doi pe Igor Dodon. Clericii argumentau că Dodon susține Biserica Ortodoxă, în timp ce Maia Sandu ar reprezenta un „pericol pentru Biserică”. La scurt timp după aceasta, Dodon a mers la Fălești pentru a se vedea cu susținătorii săi, afirmând că „Biserica Ortodoxă este unul din pilonii de bază ai statalității Republicii Moldova”.
În 2017, Dodon a mers la Briceni unde s-a văzut cu 100 de preoți și a donat 8.000 de manuale religioase. „Ortodoxia este piatra de temelie a statalităţii moldoveneşti”, declara președintele laic. În același an, în ziua canonizării lui Ștefan cel Mare, Igor Dodon a înmânat decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei. 2017 a fost și primul an de pelerinaj al lui Dodon pe Muntele Athos. „Cu Doamne ajută. Mergem pe Sfântul Munte Athos. Ne vom ruga pentru Moldova și bunăstarea poporului nostru”, spunea atunci fostul socialist. El și-a repetat pelerinajul și în 2018, însă nu înainte de a participa la Marșul pentru susținerea familiei tradiționale, organizat de Mitropolia Moldovei.
Pe lângă întrevederi cu clerul, Dodon postează adesea și pe Facebook mesaje cu tentă religioasă. Doar în decembrie, Dodon a postat trei mesaje dedicate sărbătorilor religioase și a atașat fotografiile unor icoane (aici, aici și aici).
Libertatea practicării religiei în Republica Moldova este garantată și protejată de Constituția statului. Art.31 din Constituție stabilește: „Cultele religioase sînt autonome, separate de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri și în orfelinate”.
Vezi și aceste știri

Ucraina, cea mai minată țară din lume: Pe 40% din teritoriul statului vecin s-ar afla mine și explozibil capcană

Biroul migrație și azil: Opt cetățeni străini, expulzați de pe teritoriul R. Moldova, în decurs de o săptămână

Ion Ceban se adresează la CSE: Cere aprobarea unei decizii pentru acoperirea datoriilor la Apă Canal
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
