Sfințirea președinției - „tradiție moldovenească”

Iată ce a declarat președintele despre decizia de a sfinți clădirea președinției, reparată de turci.

„La noi la moldoveni e un obicei foarte bun, încă din strămoși, care sper că va continua pe viitor. Întrați în orice casă, orice sat și o să vă spună că atunci când se construiește sau se repară ceva, vine preotul și sfințește. Așa-i la noi la moldoveni, e o tradiție. Eu mă consider moldovean și am luat decizia ca de Sfântul Nicolae, o sărbătoare creștină importantă, să fie sfințită de Mitropolitul Vladimir această instituție. Apropo, în premieră, s-a trecut prin fiecare birou, de sus până jos, așa ceva nu a mai fost până acum. Și cred că e un lucru bun. Așa cum sunt tradițiile noastre moldovenești. Este asta o implicare în politică? Asta deja e prea de tot. Dar atunci când se merge în comisariate și se sfințește? Asta tot e implicare în politică? Sunt tradiții și sunt binevenite. Sau, când în unele state europene patriarhul sau papa de la Roma vine la inaugurarea regilor sau șefilor statului? Ce, asta e implicare în treburile statului? E vorba de tradițiile noastre naționale pe care trebuie să le păstrăm, suntem o țară ortodoxă”, a declarat Igor Dodon.

Campanie pentru Dodon de la Mitropolit

I-am amintit și despre toamna anului 2016, când Mitropolitul Moldovei Vladimir îi făcuse campanie pe atunci liderului PSRM Dodon, în pragul alegerilor prezidențiale. Capul bisericii ortodoxe i-a îndemnat pe alegători să îl voteze pe socialist la alegerile din 30 octombrie, pentru că Dodon ar fi singurul candidat care se poziționează ca un apărător al valorilor creștine și un promotor al tradițiilor ortodoxe.

„Cât despre 2016, eu nu cred că a fost implicare, este poziția mea. Eu cred că fiecare cetățean din RM poate să se expună public sau nu care sunt viziunile sale. Suntem o țară democratică. Sau introducem cenzura și gata, nu permitem?”, a întrebat liderul neoficial al socialiștilor.

Aparițiile lui Dodon alături de biserică

În campania electorală pentru prezidențiale, pe lângă susținerea Mitropolitului Vladimir, un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, au îndemnat cetățenii să îl voteze în turul doi pe Igor Dodon. Clericii argumentau că Dodon susține Biserica Ortodoxă, în timp ce Maia Sandu ar reprezenta un „pericol pentru Biserică”. La scurt timp după aceasta, Dodon a mers la Fălești pentru a se vedea cu susținătorii săi, afirmând că „Biserica Ortodoxă este unul din pilonii de bază ai statalității Republicii Moldova”.

În 2017, Dodon a mers la Briceni unde s-a văzut cu 100 de preoți și a donat 8.000 de manuale religioase. „Ortodoxia este piatra de temelie a statalităţii moldoveneşti”, declara președintele laic. În același an, în ziua canonizării lui Ștefan cel Mare, Igor Dodon a înmânat decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei. 2017 a fost și primul an de pelerinaj al lui Dodon pe Muntele Athos. „Cu Doamne ajută. Mergem pe Sfântul Munte Athos. Ne vom ruga pentru Moldova și bunăstarea poporului nostru”, spunea atunci fostul socialist. El și-a repetat pelerinajul și în 2018, însă nu înainte de a participa la Marșul pentru susținerea familiei tradiționale, organizat de Mitropolia Moldovei. 

Pe lângă întrevederi cu clerul, Dodon postează adesea și pe Facebook mesaje cu tentă religioasă. Doar în decembrie, Dodon a postat trei mesaje dedicate sărbătorilor religioase și a atașat fotografiile unor icoane (aici, aici și aici).

Libertatea practicării religiei în Republica Moldova este garantată și protejată de Constituția statului. Art.31 din Constituție stabilește: „Cultele religioase sînt autonome, separate de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri și în orfelinate”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!