În opinia lui Candu, organizarea referendumului a devenit posibilă inclusiv datorită faptului că s-au economist mijloace financiare în alte domenii.

„De ce organizăm un referendum anume în ziua alegerilor? E simplu, din cauza că economisim aproape 70 de milioane de lei. E adevărat că se vor cheltui 10 milioane, dar noi am economisit din alte domenii, ne permitem să cheltuim un ban în plus ca să consultăm cetățenii”, a spus Andrian Candu. 

De menționat că, vinerea trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea referendumului republican consultativ din 24 februarie. Acesta va costa 10 milione 162 mii de lei. 

Intenția democraților de a organiza un referendum în data de 24 februarie 2019, în ziua alegerilor parlamentare, a fost anunțată pe 13 noiembrie curent, de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. 

La două săptămâni după acel anunț, deputații au votat organizarea referendumului. 

Cetățenii vor fi chemați să răspundă la două întrebări:

  • „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”, cu variantele de răspuns „Pentru” și „Contra”
  • „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”, cu variante de răspuns „Pentru” și „Contra”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!