Der Spiegel a precizat că se află în posesia unor informaţii conform cărora Relotius ar fi iniţiat o strângere de fonduri de la cititori pentru a ajuta copii sirieni despre soarta cărora a scris un reportaj, dar şi-a dat contul bancar personal pentru primirea donaţiilor.
„Der Spiegel îi va oferi Parchetului toate informaţiile pe care le-a strâns, în cadrul unei plângeri”, a precizat publicaţia.
Claas Relotius, în vârstă de 35 de ani, a primit la începutul lui decembrie premiul „Reporterul anului”, pentru un articol despre tineri sirieni care s-ar afla la originea războiului civil ce a izbucnit în 2011.
El şi-a dat duminică demisia de la săptămânal - unul dintre titlurile de referinţă în Germania.
Confruntat cu acuzaţii ale altui jurnalist, cu care a lucrat la un subiect la frontiera Mexicului cu Statele Unite, el a recunoscut, până la urmă, că a inventat declaraţii şi scene la care nu a asistat vreodată.
În total, cel puţin 14 articole ar fi fost falsificate - inclusiv unul despre un yemenit care ar fi petrecut 14 ani fără motiv la Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba) şi altul despre Colin Kaerpernick, un jucător de fotbal american care îngenunchea în timpul intonării imnului american, în semn de protest faţă de ingelaităţi rasiale. Relotius pretindea că i-a intervievat pe părinţii lui Kaerpernick.
Într-un lung articol despre acest scandal, redacţia Der Spiegel se declară „şocată” după falsificări „la scară mare”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.