Comentând subiectul, Vlah a recunoscut că vestea „nu a fost cea mai plăcută”. Bașcanul a declarat că în ziua în care a aflat despre reținerea dascălilor de la „Orizont”, i-a telefonat lui Dodon care, potrivit ei, nu știa despre cele întâmplate. 

„Nu vreau să spun acum că (expulzarea) a fost un tribut. Sunt speculațiile voastre și nu trebuie de confundat aceste lucruri. Relațiile dintre Găgăuzia și Turcia nu sunt de un singur an. Republica Turcia ajută UTA Găgăuzia dezinteresat și realizează proiecte în domeniul sociale. Numiți oricare altă regiune a Moldovei unde un stat străin ar realiza asemenea proiecte. După doi ani, putem vorbi despre susținere în fiecare localitate din autonomie”, a spus Vlah.

Bașcanul nu a găsit suficiente motive de a concluziona că expulzarea profesorilor turci a fost făcută cu încălcarea drepturilor omului.

„Nu am suficientă informație pentru a concluziona dacă s-au încălcat drepturile lor sau nu”, a mai adăugat Irina Vlah.

Citește și: Irina Vlah: Nu Erdogan l-a expulzat. Cum reacționează bașcanul la arestul directorului LT „Orizont” din Ceadîr-Lunga

Amintim că expulzarea profesorilot turci s-a produs pe 6 septembrie. Motivul oficial al răpirii lor a fost „amenințare la securitatea statului”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!