TOP cinci eșecuri economice în 2014

TOP cinci eșecuri economice în 2014
Foto: necenzuratmm.ro


În 2014, în Republica Moldova ritmul multor reforme structurale a încetinit, alte reforme necesare, dar nepopulare, au fost suspendate, iar politica bugetară a devenit mai generoasă. În plus, mai multe tranzacții dubioase și „războaie corporative” cu implicarea unor bănci și instituții de stat, au atentat nu doar la stabilitatea sectorului bancar, dar și la securitatea statului în ansamblu. Acestea sunt cateva din concluziile experților Centrului Analitic Independent Expert-Grup, care au întocmit un top al celor mai mari cinci esecuri economice din 2014. 

Deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă
 
Accelerarea dialogului cu UE pe marginea Acordului de Asociere a constituit punctul final în înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă. Acordul a fost considerat din start de către autoritățile ruse drept act împotriva intereselor naționale rusești. Astfel, în calitate de contra-măsuri, partea rusă a aplicat embargouri la diverse produse agro-alimentare, adițional la restricțiile la vinuri datând încă din 2013. Mai mult ca atât, Federația Rusă a reintrodus taxele vamale pentru circa 20 de categorii de produse moldovenești, încălcând astfel prevederile Acordului de liber schimb în cadrul CSI. Totalitatea barierelor comerciale au lovit puternic în exporturile pe piața rusă, care s-au diminuat cu circa 30%.  

Tranzacțiile dubioase din sistemul bancar
  
Deși per ansamblu sistemul bancar rămâne capitalizat și dispune de suficiente lichidități, pe parcursul anului 2014 s-au conturat câteva tendințe îngrijorătoare cu implicarea câtorva bănci de importanță sistemică, care prezintă riscuri pentru securitatea întregului stat. Principalele probleme derivă din guvernanța ineficientă din cadrul băncilor vizate și managementul ineficient al riscurilor, care au contribuit la practici iresponsabile sau chiar frauduloase de acordare a creditelor. Drept rezultat, calitatea portofoliilor creditelor bancare s-a înrăutățit pe fondul creșterii ponderii creditelor neperformante, nivelul de capitalizare s-a redus, iar BNM a instituit regim de administrare specială la două bănci importante, cu expuneri reciproce înalte (Banca de Economii și Banca Socială).
 
Eșecul privind implementarea recomandărilor din cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar elaborat de FMI
 
Deși sectorul financiar a devenit recent unul din principalele filiere care afectează securitatea statului, autoritățile nu au depus suficient efort pentru consolidarea rezilienței acestuia. Recentul raport FMI atestă un progres minor în realizarea recomandărilor din Programul recent de evaluare a sectorului financiar.
 
Potrivit raportului, principalele probleme derivă din guvernanța corporativă a băncilor, supravegherea bancară, managementul riscurilor, independența BNM, infrastructura pieței financiare, precum și coordonarea inter-instituțională pe marginea soluționării problemelor respective. Mai mult decât atât, au fost constate presiuni politice asupra băncii centrale, care contravin bunelor practici internaționale în domeniul reglementării bancare și a politicii monetare.
 
Refluxul de investiții străine directe din țară
 
Nivelul înalt de incertitudine asociat cu condițiile economice dificile interne și externe, dar și cu criza de securitate din Ucraina, au determinat diminuarea stocului de investiții străine directe (ISD) în economia moldovenească.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021

Top cele mai sigure orașe din lume în anul 2021

Cod Galben de înghețuri la sol: Ministerul Agriculturii informează despre metodele de prevenire a pagubelor provocate de răcirea vremii

Cod Galben de înghețuri la sol: Ministerul Agriculturii informează despre metodele de prevenire a pagubelor provocate de răcirea vremii

iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme

iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Scandal într-un troleibuz din capitală: Un tânăr a fost dat afară după ce a refuzat să-și pună masca de protecție (VIDEO)
 • 2
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 3
  Ceban susține că ar fi urmărit: „Nu vă chinuiți să aflați unde sunt intrările în Primărie și în cabinet. Vă invit, welcome”
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.