„Anul trecut, am înțeles că arestul meu era tot o încercare. Pentru mine a fost important să mă conving că eu nu am comis nicio crimă. M-am liniștit în momentul în care, împreună cu avocații mei și cu alți juriști, am înțeles că acolo nu este nicio crimă. Am înțeles din ce cauză a fost pornit acest dosar. Sunt liniștit și sper că o să am posibilitatea legală să le arăt tuturor nevinovăția mea”, a spus Lucinschi.

Fostul deputat spune că a citit mult în arest, a privit lecții și a învățat „ce prezintă omul ca atare și ce este omul ca ființă umană”. De la anul care vine, fiul fostului președinte al Moldovei spune că vrea libertate din toate punctele de vedere. 

„E un an decisiv din punct de vedere al deciziei de acordare a unii permisiuni de a conduce această țară mai departe. Asta e legat și de dosar, și de viața mea. Ne doresc să recapătăm libertatea”, a spus Chiril Lucinschi.

În primăvara acestui an, Lucinschi a fost condamnat de prima instanță la cinci ani și jumătate de închisoare. Lui i-a fost aplicată și interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de patru ani. Totodată, la solicitarea procurorilor, instanța a admis confiscarea averii lui Lucinschi. Până la pronunțarea Curții de Apel, fostul deputat a fost eliberat provizoriu din arest la domiciliu sub control judiciar.

Potrivit rechizitoriului, Procuratura Anticorupție consideră că Lucinschi a primit de la Ilan Shor 440.000 de dolari în contul companiei IPA International în baza unor contracte fictive. Procurorii afirmă că banii ar proveni de la BEM, iar Lucinschi știa despre spălarea lor.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!