*Acest material este sponsorizat

Ghișeul unic pentru oamenii de afaceri - căi mai simple, rezultate mai bune

 Ghișeul unic pentru oamenii de afaceri - căi mai simple, rezultate mai bune

La inițiativa Guvernului și cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, la începutul anului 2016 a fost elaborat studiul de fezabilitate pentru crearea „ghișeului unic” pentru eliberarea actelor permisive persoanelor juridice: licențe, certificate și autorizații. Inițiativa urma să îmbunătățească mediul de afaceri în Republica Moldova.

În mai multe ministere, la acel moment, funcționa câte un sistem propriu de ghișee unice, care nu erau conectate cu celelalte. Din această cauză, proiectul Ghișeului unic, inițiat de Banca Mondială era prevăzut să devină, cu adevărat unic, pentru toate ministerele, agențiile și celelalte instituții. La elaborarea Studiului de fezabilitate au participat specialiștii Ministerului Economiei, experții locali și străini, reprezentanții autorităților publice locale. Costul total al proiectului a fost de aproximativ 500 de mii de dolari, oferiți drept grant Republicii Moldova de către Banca Mondială. La mijlocul anului 2018 a fost finalizată platforma SIAGEAP (sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive. Este important că pentru utilizarea platformei SIAGEAP oamenii de afaceri au nevoie de doar 2 instrumente: semnătura electronică (a administratorului companiei și contabilului) și numărul de identificare de stat/codul fiscal (IDNO).

În 2016, Guvernul a emis o hotărâre prin care a aprobat mecanismul de funcționare a Ghișeului unic. În același timp, Executivul a revăzut lista celor aproape 400 de acte permisive și a exclus documentele redundante și cele care îngreunau activitatea business-ului. În rezultat, au rămas 152 de acte permisive, enumerate în lege, iar funcționarilor publici le-a fost interzis să solicite alte acte, decât cele enumerate în registru. 

Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului Ameliorării Competitivității al Băncii Mondiale, spune că implementarea ghișeului unic va permite business-ului să economisească până la 200 de milioane de lei anual, în primul rând, datorită reducerii numărului actelor permisive. În plus, comunicarea prin interfața electronică, exclude (sau minimizează) contactele dintre agenții economici și funcționarii publici și reduce șansele corupției. Schimbul de date în format electronic reduce din costurile legate de transferul datelor pe suporturi fizice și reduce timpul pentru solicitarea actelor permisive. Pentru expedierea unei solicitări prin Ghișeul unic sunt necesare nu mai mult de 10 minute, iar pentru pregătirea unei solicitări pe hârtie, uneori, erau necesare până la 10 ore. Acum, omul de afaceri nu mai este nevoit să piardă timp în sediile instituțiilor de stat, iar aceasta e și mai important pentru oamenii de afaceri care erau nevoiți să se deplaseze în Chișinău din alte regiuni ale țării. Solicitarea în formă electronică poate fi depusă online, de acasă sau din birou, pe calculator sau pe orice alt dispozitiv.


Cele 152 de acte permisive sunt eliberate de aproape 30 de instituții de stat: ministere, agenții, APL etc. Cele aproximativ 800 de primării din toată țara deja au început lucrul pentru lansarea eliberării actelor permisive în regim online.

La momentul publicării acestui articol, din cele 152 de acte permisive, deja sunt eliberate online 75. În acest fel, din iulie, când a fost lansat sistemul, până la finalul lunii decembrie, a fost posibilă digitalizarea a aproximativ o jumătate din toate actele prevăzute de legislație. La începutul anului următor, numărul actelor permisive disponibile în regim online, urmează să ajungă la 100, iar spre sfârșitul anului viitor să fie finalizată această etapă a implementării proiectului Ghișeului unic.

Pentru reducerea cheltuielilor la funcționarea Ghișeului unic este utilizată platforma de stat de interacțiune și schimb de date MConnect, creată în cadrul unui alt proiect – e-Government. Platforma MConnect este administrată de Agenția de Guvernare electronică, cu suportul guvernului și Băncii Mondiale. Pentru Ghișeul unic este utilizat și platforma MCloud, ceea ce permite economisirea banilor prin utilizarea serverelor deja existente și a serviciilor pe care le oferă, inclusiv MPass (autentificare și acces), MSign (semnătura electronică), MPay (plăți) și altele.

Accesul în sistemul informațional al Ghișeului unic este realizat prin portalul serviciilor de stat servicii.gov.md - în secția de Business selectăm categoria „Acte permisive”. Cu litera „e” sunt marcate serviciile deja disponibile în regim online. De exemplu, la solicitarea unui certificat CEMT pentru transportul rutier internațional, solicitantul va vedea câte autorizații deja au fost eliberate și câte mai sunt disponibile în acest moment.  

La solicitarea documentului, pe site este disponibilă și toată informația ce ține de funcționarea anume a acestui serviciu: acte normative, statistică etc. Sistemul se adresează de sine stătător la toate registrele, ceea ce înseamnă că oamenii de afaceri nu mai sunt nevoiți să facă rost de certificate de la alte instituții de stat. Statutul solicitărilor este verificat prin sistemul MNotify, care confirmă recepționarea solicitării și afișează informația privind etapa la care se află lucrul la fiecare dintre acte.

Din iulie 2018, când a fost lansat sistemul, persoanele juridice deja au solicitat 1730 de solicitări de acte permisive și 950 au fost deja eliberate, inclusiv 270 în luna decembrie. Lideri la utilizarea Ghișeului unic, dintre instituțiile de stat sunt: Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Agenția Serviciilor Publice (ASP) și Agenția Națională a Transportului Auto (ANTA). Din toate actele solicitate, aproximativ 50% sunt din domeniul dispozitivelor medicale și medicamentelor, alte activități licențiate – aproximativ 24% și transport – 5%.

Aureliu Casian spune că implementarea sistemului Ghișeului unic este destul de dificilă din cauza deprinderii publicului să lucreze cu documentele de hârtie. Deocamdată este prea devreme să evaluăm dacă platforma SIAGEAP este rentabilă, dar ea activează și să dezvoltă în continuu, devenind tot mai utilă mediului de afaceri și statului. Din iulie 2018, prin acest sistem au fost făcute plăți pentru bugetul de stat în volum de 13,292 milioane de lei, inclusiv în luna decembrie 520 de mii de lei.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Un fost șef al unei întreprinderi de stat și-ar fi achiziționat o insulă în Marea Mediterană

Un fost șef al unei întreprinderi de stat și-ar fi achiziționat o insulă în Marea Mediterană

PA și CNA ar putea fi comasate. Detaliile oferite de președintele Parlamentului

PA și CNA ar putea fi comasate. Detaliile oferite de președintele Parlamentului

Alexandrei Conunova așa și nu i-a fost returnată vioara: „Mă simt hărțuită de propria țară”

Alexandrei Conunova așa și nu i-a fost returnată vioara: „Mă simt hărțuită de propria țară”

Advertoriale
Cum începem slăbitul sau de ce după sărbători organismul are nevoie de o detoxifiere

Cum începem slăbitul sau de ce după sărbători organismul are nevoie de o detoxifiere

Fii mai aproape de cei dragi cu sistemul de remiteri INTELIEXPRESS de la maib

Fii mai aproape de cei dragi cu sistemul de remiteri INTELIEXPRESS de la maib

„Colțunaș cu halva”. Rețetele lui Dumitru Boicu drept omagiu adus familiei sale, la Artizanii Gustului (VIDEO)

„Colțunaș cu halva”. Rețetele lui Dumitru Boicu drept omagiu adus familiei sale, la Artizanii Gustului (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții în biroul șefului Direcției generale urmărire penală a CNA, Ghenadie Tanas
 • 2
  SUA s-au înțeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina (Reuters)
 • 3
  Diaconul Ghenadie Valuța cere o nouă ședință de Judecată bisericească: „Ceea ce e scris, eu n-am făcut, după memoria mea. Trebuie să fii dement să-ți pui în pericol cariera și familia”
 • 4
  Partidul Șor nu va mai primi alocații de la stat în anul 2022
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.