Din start, Candu a ținut să separe Acordul de Asociere și acțiunile guvernului potrivit documentului de relația politică dintre PD și UE.

„În trecut s-a remarcat că relația cu UE depinde de relația cu partidele. Cât timp la putere a fost exponentul PPEM (n.r. - Candu îl are în vedere pe Iurie Leancă), relația a fost alta. Din momentul în care exponentul PPEM nu mai e la guvernare, exponenta politică a luat o altă dimensiune, mult mai critică, mult mai cinică și cea care se bazează mai mult pe emoții, percepții, decât rezultate și fapte”, a spus Candu.

El a ținut să spună că deși au loc reforme, criticile UE „au depășit o anumită relație politică fiindcă PD nu e majoritar în Parlamentul UE și e în opoziție”.

„Cu regret, în relația cu UE a dominat politicul, emoțiile politice și interesul politic. Nu mă refer la cel tehnocrat, cum ar fi Comisia European sau Consiliul Europei, ci la dimensiunea politică. Pe viitor vom fi pragmatici și nu vom fi victima intereselor politice. În primul rând, vom proteja interesele Republicii Moldova”, a conchis speakerul.

Citește și: VIDEO. „Predica” lui Candu despre cinism și fățărnicie: Doi eurodeputați mi-au spus că ne dau 100 de milioane de euro dacă introducem turul doi în sistemul mixt

Amintim că pe 9 octombrie, Uniunea Europeană a decis că nu va oferi asistență statului nostru până după scrutinul parlamentar de anul viitor.  Potrivit unui comunicat de presă al forului european, deputații europeni consideră că autoritățile de la Chișinău au deviat de la standardele democratice și statul de drept. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!