Deși Partidele Acțiune și Solidaritate și cel al Platformei Demnitate și Adevăr anunțaseră deja că vor participa la alegeri într-un singur bloc electoral, numit „ACUM”, în data de 31 octombrie, liberalii au chemat opoziția la negocieri. Printr-un comunicat, PL a anunțat că a luat decizia că „există loc de dialog, pentru a ne asigura că nu vom admite reinstaurarea regimului”. În adresarea către PAS, PPDA și PLDM, liberalii au chemat cele trei formațiuni la „un dialog sincer și deschis, în vederea coordonării de a fi înaintat și susținut un singur candidat pe fiecare circumscripție uninominală din partea acestor partide”.

Sandu acceptă, Ghimpu se impune, Năstase se opune

La scurt timp, în cadrul unei emisiuni TV, președintele PAS a fost întrebat despre apelul PL. În continuare suntem deschiși pentru alte partide politice, care au potențiali candidați onești și care se bucură de încrederea cetățenilor”, a spus Maia Sandu, adăugând că toți potențialii candidați trebuie să treacă prin aceleași filtre de integritate.

Peste o zi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Parlament, președintele PL de atunci, Mihai Ghimpu, a spus că liberalii nu au de gând „să treacă prin strungul Maiei Sandu”, cu referire la filtrele menționate mai sus.

La data de 2 noiembrie, președintele PPDA, Andrei Năstase, s-a opus acestor negocieri. În cadrul unei emisiuni TV, acesta a menționat că va „merge la drum cu oameni de calitate, iar printre ei Ghimpu nu se înscrie”, numindu-l „trădător”.

Primele negocieri, păreri împărțite

Chiar și așa, pe 5 noiembrie, a avut loc prima rundă de discuții dintre PAS, PPDA, PLDM și PL. În urma întrevederii, secretarul general de la Platforma DA a menționat că nu s-a ajuns la un numitor comun, Maia Sandu și-a reiterat poziția cu privire la filtrele de integritate, iar liberal-democratul Tudor Deliu s-a arătat deschis să le treacă. Mihai Ghimpu a calificat discuțiile drept un bun început, insistând însă că liberalii nu vor trece testul de integritate, „întrucât PL are propriul filtru”.

Pe 26 noiembrie, ex-vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a declarat că discuțiile cu cele trei formațiuni continuă, menționând că acestea sunt „complicate”.

Între timp, Partidul Liberal și-a schimbat președintele, Mihai Ghimpu fiind înlocuit cu fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă. Acesta a participat în următoarele zile la mai multe emisiuni, unde a declarat că PL este în discuții cu PAS, PPDA și PLDM. „În fiecare săptămână avem câte o întâlnire la nivel de vicepreședinți. Discutăm toate opțiunile – chiar un bloc format din patru partide. Asta a fost mai mult o speculație, chestiunea cu filtrele. E o procedură care s-a făcut și la alte alegeri – acel Parlament curat. A doua etapă e locul pe listă, comisia lor de meritocrație”, declara acesta pe 5 decembrie.

Revelația „nocturnă”

În noaptea de 7 spre 8 decembrie, Mihai Ghimpu a venit cu „o replica nocturnă” pe Facebook, adresată liderului PPDA, Andrei Năstase. Liberalul s-a arătat revoltat că Năstase l-a acuzat în cadrul mai multor ieșiri publice. Ghimpu l-a învinuit pe liderul PPDA că ar fi participat la furtul miliardului, împreună cu „prietenii” acestuia, care, la fel, ar fi contribuit la concesionarea aeroportului. De asemenea, liberalul a menționat că sondajele sunt trucate și că PL are o susținere bună în teritoriu.

Pe 9 decembrie, Partidul Liberal Democrat a decis că va merge, totuși, alături de blocul ACUM în cursa electorală. La scurt timp, vicepreședintele PL de atunci, Valeriu Munteanu, a salut decizia liberal-democraților. Iar peste două zile, acesta a anunțat că părăsește Partidul Liberal. Motivul ar fi opunerea PL-ului de a coaliza cu PAS și PPDA, acuzându-l pe Chirtoacă de lipsă de inițiativă în acest sens.

Reacția liberalilor nu s-a lăsat mult așteptată. Președintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, a scris că „Valeriu este un mincinos” și că „Dorin are dreptate”.  Ulterior, formațiunea a venit cu o reacție oficială, menționând că „nu vrea să comenteze afirmațiile false și denigratoare” făcute de Valeriu Munteanu.


Pe 16 decembrie, PAS și PPDA au semnat acordul de constituire a blocului electoral „ACUM”. În aceeași zi, Dorin Chirtoacă anunțase că PL a decis să participe la alegeri în cadrul blocului, în „condițiile celor cinci puncte: calendar comun, un membru-observator PL în cadrul comisiei de meritocrație, participare pe listele de candidați și pe circumscripții, proces-verbal al ședințelor comisiei de meritocrație, stabilirea locului candidaților pe listă și pe circumscripții având în vedere mertitocrația, dar și așteptările cetățenilor”. Valeriu Munteanu a scris însă că decizia liberalilor „trebuie privită și tratată cu multă atenție”, deoarece ar fi un nou element dintr-un plan bine gândit de dispersare a voturilor de dreapta.

Între timp, pe 19 decembrie, Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat primele nume ale candidaților blocului „ACUM” care vor lupta pe circumscripții uninominale. Cât ține de decizia PL de a se alătura blocului „ACUM”, cei doi au spus că nu înțeleg ce se întâmplă în tabăra liberalilor și că aceștia nu ar fi propus nimic concret.

Liberalii s-au revoltat

Pe 24 decembrie, într-o postare pe Facebook, Dorin Chirtoacă a anunțat că PL poate propune candidați doar pe șapte circumscripții uninominale din cele 51, menționând că „nimeni nu a comunicat PL-ului că se iau decizii fără noi, sau că ar fi „târziu" în vreun fel, sau că ar exista vreo legătură între înregistrarea blocului ACUM la CEC și depunerea listei de candidați PL pentru comisia de meritocrație”. Informația cu privire la cele șapte circumscripții puse la dispoziția liberalilor a fost confirmată atunci de cei de la PAS. Iar Mihai Ghimpu a calificat decizia „ACUM” drept una „orgolioasă și îngâmfată”, numindu-i pe cei de la PAS și PPDA drept „copii ai oligarhilor”.

Se schimbă macazul

Pe 25 decembrie, liberalii au decis să se separe de blocul „ACUM”. Dorin Chirtoacă a acuzat PAS și PPDA că ar fi inventat un termen limită de depunere a dosarelor candidaților care urmau să treacă prin comisia de meritocrație. De partea cealaltă, blocul „ACUM” a respins acuzațiile. „Nu a existat opțiunea ca PL să facă parte din blocul ACUM. Propunerea noastră era să acceptăm în concurs membri din alte partide, inclusiv PL. La data trimiterii candidaților potențiali de către PL, procesul de evaluare era aproape finalizat. Ne-am exprimat disponibilitatea sa discutăm doar circumscripțiile pentru care nu este stabilit candidatul final”, menționa „ACUM” într-o postare.

Iar pe 26 decembrie, Dorin Chirtoacă a făcut apel la unioniști, să se consolideze în jurul liberalilor. „Nu ne rămâne decât o singură cale, calea noastră dintotdeauna, calea - Unirii cu România”, a menționat fostul primar de Chișinău.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!